Prisad bok om klädindustrins baksida

Journalisten Tobias Andersson Åkerblom åkte till Asien för att granska den svenska klädindustrin. Den 16 september besöker han Komedianten för att berätta om sina upplevelser.

ANNONS
|

Hur kan kläder vara så billiga i jämförelse med prissättningen på många andra varor? Den frågan ställde sig frilansjournalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand och fick idén till reportageboken Modeslavar, som kom ut 2016.

– Flera klädföretag säger att arbetet i fabrikerna sker med hänsyn till miljö och människor. Vi undrade om det verkligen gör det, med tanke på priset på kläder, säger Tobias Andersson Åkerblom.

I början av 2014 reste han och Moa Kärnstrand till Asien, där klädföretag som till exempel H&M och Gina Tricot har sina fabriker. De besökte länder som Burma, Bangladesh, Kambodja och Kina och intervjuade runt 100 fabriksarbetare.

ANNONS

– Det är klart att det var väldigt omtumlande. Många lever under ganska svåra förhållanden och bor i slummen. Vi har träffat unga tjejer som har det tufft och som jobbar mellan 12 och 14 timmar per dag med extremt låga löner. Det är människor man bär med sig i efterhand. Men många har varit väldigt inspirerande - de är medvetna om vilken situation de befinner sig i, men vägrar se sig själva som offer.

För att kunna göra intervjuer, utan att riskera att arbetarna själva råkade illa ut, fick de båda journalisterna ta till en del knep. Utanför en H&M-fabrik i Burma satt de och väntade i en bil på kvällen när det var skiftbyte. Därefter följde de efter arbetarna för att se var de bodde för att senare kunna kontakta dem utan fabriksledarnas vetskap.

– För många av arbetarna framstår själva affärskedjan som något ganska abstrakt. De har svårt att se var kläderna hamnar och vilka som kommer bära dem. Vi träffade en tjej som i smyg hade testat kläderna och fotat sig själv för skojs skull - de har inte själva råd att köpa de här kläderna, säger Tobias Andersson Åkerblom.

ANNONS

Granskningen belönades tidigare i år med en Guldspade för Årets Bok och bokförlaget Natur & Kulturs Debattbokspris. Nu kommer Tobias Andersson Åkerblom till Kulturfrukost på Komedianten för att berätta om arbetet med Modeslavar. Det är en av flera föreläsningar som han och Moa Kärnstrand (som inte kommer till Varberg) ska göra i höst.

– Det ska bli väldigt kul att komma till Varberg. Man märker att intresset för de här frågorna är stort för det är många som ställer frågor om vad man själv kan göra som konsument.

Så - vad ska man tänka på som konsument?

– Man kan fråga var kläderna är tillverkade och hur arbetsförhållandena ser ut. Men det är svårt, för oftast vet inte butikerna det själva. Ett bra tips är att tänka efter när du handlar - behöver du verkligen den där tröjan som kanske inte kommer hålla så länge? Satsa i stället på plagg som du kan tänkas använda i flera år.

Kulturfrukost med Tobias Andersson Åkerblom sker den 16 september på Komedianten mellan 09.30 och 11.30.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS