Blir det fullsatt i Societetsparken även i år?
Blir det fullsatt i Societetsparken även i år? Bild: Jonatan Bylars

Pride söker par som vill gifta sig

Går du i giftastankar? Nu efterlyser föreningen Pro Love par som vill viga sig under årets Pridefestival.

ANNONS
|

Under Prideparaden finns det i år möjlighet att gifta sig i offentlighetens ljus. Det enda som behövs är att hindersprövningen, som görs av Skatteverket, är klar och att paret har fått sitt vigselintyg.

– Vi kommer att erbjuda drop-in vigsel, borgerlig vigsel, berättar Inger Brosved, kommunal vigselförrättare.

Idén har provats på många andra orter tidigare, bland annat i Falkenberg. Tanken är att ett av paren ska vigas i Societetsparken.

– Vid överfallsväder har vi bokat en backup-lokal i Stadshuset. Har man tänkt gifta sig den här dagen så ska man inte behöva låta bli för att det regnar, Inger Brosved.

ANNONS

Hon och kollegan Peter Månelin är vana vid snabba ryck, men just den här spontana formen blir något nytt.

– Vill man förboka så får man gärna ta kontakt med oss så att vi kan förbereda pappersarbete. Ångrar man sig så säger man bara till, säger Peter Månelin.

Även straighta par får gifta sig.

– Jag vet att det gnälldes lite över att det var en man och kvinna som gifte sig på Pride i Falkenberg, men jag tycker verkligen inte att det spelar någon roll. Kärlek är kärlek. Och det är ju det som Pride står för, säger Anna Lindblom i Pro Love.

Årets Pridefestival i Varberg är den fjärde i ordningen. Denna gång är temat regnbågsfamiljer med fokus på barnen.

– Vad som är en regnbågsfamilj får var och en bedöma men vi har valt att lägga fokus på familjer där någon eller några i familjen är HBTQI-personer, säger Anna Lindblom.

Årets Pride är den 30 juni. En nyhet är att de föreläsningar som Pro Love brukar anordna i samband med festivalen nu läggs dagen före.

– Vi har haft svårt att få folk att gå dit. Vi tror att det blir ett större värde i föreläsningarna genom att separera dem från det andra som kanske mer är förknippat med glädje och fest. Vi lägger mycket tid på att få hit duktiga föreläsare och de förtjänar att bli sedda och hörda, säger Anna Lindblom.

ANNONS

Många av medlemmarna i Pro Love har engagerat sig under flera år. Det kräver tid och kraft. De har svårt att hinna med att ta del och njuta av allt det festivalen bjuder. Undantaget är själva paraden då de själva går med.

– Jag blir väldigt berörd av olika anledningar, när man ser allt det stödet. Det betyder väldigt mycket, säger Anna Larsson i Pro Love.

Styrelsen i Pro Love laddar för Pride 2018. Anna Bolinder, Anna Larsson, Anna Lindblom och Jenny Skarin har varit engagerade i flera år.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Den 23 maj finns det för den som vill möjlighet att delta i Pynt for Pride på Centralen.

Den 29 juni arrangeras Pre Pride med bland annat föreläsningar.

30 juni är det dags för huvudarrangemanget. Magnus Thomson, näringslivsutvecklare på Marknad Varberg invigningstalar. Paraden går från Societetsparken klockan 14. Societetsparken kommer att fyllas med aktiviteter hela dagen, bland annat musikframträdanden av King Melodies, Linda Gold samt Sara och Leia Löfgren.

ANNONS