Politikerstrid om kostnad för simhall

Kostnaderna för nya simhallen får inte skena iväg. Därför har majoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott kommit överens om ett maxbelopp på 300 miljoner kronor. Jana Nilsson (S) och oppositionen vill inte ha någon begränsning.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) berättar att kommunen har våndats lite över det här stora byggärendet.

– Simhallar är svåra att projektera, för de kan kosta allt från 200 miljoner upp till 600 miljoner kronor, beroende på kvalitet och så vidare.

– Nu har vi bestämt att vi ska handla upp och ha en extern konsult som gör förstudien. För det här får inte gå fel eftersom det är en väldigt stor investering.

Ann-Charlotte Stenkil tycker det är viktigt att understryka att simhallen inte blir någon budgetvariant.

– Vi ska bygga efter den kravspecifikation som kultur- och fritidsnämnden har beslutat om, säger hon.

ANNONS

Det kommer att avsättas fem miljoner kronor till förstudien. Bland annat ska det finnas utredningar om både 25- och 50-meters-alternativ.

Som det ser ut i dagsläget verkar det som om Socialdemokraterna har stöd för förslaget om att en 50-metersbassäng vore det bästa.

Kommunstyrelsens arbetsutskott var inte eniga kring investeringsramen på 300 miljoner kronor. Jana Nilsson (S) tycker att det är helt fel.

– I förstudien vill vi veta vad en funktionell simhall som är byggd efter det behov som vi har kostar. Simhallen ska hålla även år 2050 då vi kanske är närmare 100 000 invånare. Vi vill inte ha en simhall som är för liten efter bara tio år, säger Jana Nilsson.

Så du har inga problem om kostnaden för simhallen skulle springa iväg till 350 miljoner kronor?

– Det kan vara värt att satsa extra miljoner på en simhall som ska stå i minst 40 år. Den ska vara byggd och hålla för det, vi kan inte bygga för litet redan från början, säger Jana Nilsson.

– Det är väl så, att sitter man i opposition så har man alltid mer pengar i alla lägen, kontrar Ann-Charlotte Stenkil.

Även kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock skickar en hård passning i riktning mot socialdemokraterna och Jana Nilsson.

ANNONS

– Det är rätt oansvarigt av S att hantera en sådan här stor investering på det här sättet. Det enda de säger är att simhallen ska kosta så lite som möjligt, samtidigt har de inga gränser, utan ”the sky is the limit”, det är inte ansvarsfullt att göra på det sättet, menar Christofer Bergenblock.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att besluta följande:

att ge samhällsutvecklingskontoret i uppdrag att genomföra förstudie för ny bad- och simanläggning på Håstens fritidsområde

att för genomförande av förstudien avsätta 5 mnkr som hanteras enligt gällande investeringsprocess

att en indikativ investeringsnivå i förstudien uppgår till 300 mkr.

Jana Nilsson (S) föreslog en annan skrivning:

att förstudien föreslår en anläggning som med utgångspunkt från riktlinjerna är effektiv men samtidigt helt funktionellt och hållbar för framtiden för så låg kostnad som möjligt.

ANNONS