Stopp. Arbetet med pirhuvudreparationerna har stått still sedan i september. Nu är arbetet kraftigt försenat. Bild: Annika Karlbom
Stopp. Arbetet med pirhuvudreparationerna har stått still sedan i september. Nu är arbetet kraftigt försenat. Bild: Annika Karlbom

Pirjobbet står still efter konflikt

Arbetet med att reparera pirhuvudena står still. Samarbetet mellan kommunen och Peab har skurit sig. Följden är att reparationen är kraftigt försenad.

ANNONS
|

Reparationen av de yttersta spetsarna på Fästningspiren och Klövenpiren –pirhuvudena –har skapat problem tidigare. Kommunens konsult ÅF och utföraren Peab har haft vitt skilda idéer om hur mycket reparationen kommer att kosta.

Peab påbörjade arbetet vårvintern 2016. Under sommaren togs en paus av hänsyn till båtlivet och turismen. Sedan skulle arbetet återupptas. Men det blev aldrig någon reda med arbetet efter sommaren.

I maj utfördes en undervattensgjutning på Fästningspiren och Klövenpiren och kommunen var inte nöjd med hur det arbetet utfördes.

Peab å sin sida menade att de gjort vad de blivit ombedda att göra. Peab kom tillbaka till pirarna efter sommaruppehållet men lämnade dem kort därefter eftersom man inte var överens om undervattensgjutningen.

ANNONS

Resultatet är att det inte utförts några arbeten på pirarna sedan i september. Arbetet står helt still. När arbetena inleddes för ett knappt år sedan var beskedet från hamn- och gatuförvaltningen att pirhuvudreparationerna skulle vara klara första halvåret 2017. Så kommer det inte att bli.

–Arbetsmomentet med undervattengjutningen blev inte utfört som det borde. Vi har olika syn på hur det ska hanteras tekniskt och hur den ekonomiska skadan ska regleras, säger Henrik Petzäll som är chef för hamn- och gatuförvaltningen.

–Vi vill absolut att man återupptar arbetet och att den ekonomiska skadan regleras.

Hur mycket pengar handlar det om?

–Det kan jag inte uppge. Det är en del av förhandlingen som vi har med Peab.

Förhandlingen sköts mellan Peab och kommunen. Ett nytt möte kan komma att hållas redan den här veckan. Henrik Petzäll vill inte svara på detaljfrågor om ärendet och det vill inte Peab Anläggning heller.

–Det är ett känsligt läge, säger Henrik Petzäll.

– Jag har inget att tillägga, säger Ola Lovén, biträdande arbetschef på Peab Anläggning.

Enligt Henrik Petzäll återstår "en hel del" arbete innan pirhuvudena är klara. Reparationen har hittills kostat 9,3 miljoner kronor.

Fakta: Med badet då?

Pirhuvud, Fästningspiren... men Fästningsbadet då? Reparationen av Fästningspirens pirhuvud är på sätt och vis en pusselbit i det långdragna ärendet om Fästningsbadet. Pirhuvudet har egentligen ingenting med badet att göra, men själva piren behöver förstärkas –och det oavsett om badet ska byggas eller inte. Ytan på piren är begränsad och att hantera mer än ett arbete åt gången är svårt.

–Vi vill gärna bli klara med pirhuvudena för att kunna göra iordning Fästningspiren och eventuellt också Fästningsbadet, säger Henrik Petzäll.

Kommunfullmäktige väntas ta beslut om Fästningsbadet på sitt möte i februari.

  • Pirhuvudena byggdes i mitten av 90-talet. Syftet var att förbättra skyddet för hamnen. 2013 upptäcktes kraftiga rostangrepp på pirhuvudenas konstruktion och kommunen började lappa och laga –något man snart insåg inte skulle räcka.
ANNONS