Klövenpiren. Pirhuvudena ska få helt nya konstruktioner. Arbetet inleddes för ett år sedan men har stått still sedan i september. Nu ska det återupptas. Bild: Arkiv / Rebecka Kvint
Klövenpiren. Pirhuvudena ska få helt nya konstruktioner. Arbetet inleddes för ett år sedan men har stått still sedan i september. Nu ska det återupptas. Bild: Arkiv / Rebecka Kvint

Pirbygget nystartar efter bråk

Efter ett halvår i limbo ska pirhuvudreparationen dra igång igen. Det är kommunen och Peab överens om. Bråket om pengarna skjuts på framtiden.

ANNONS
|

Inom kort ska det åter vara arbetare på Klövenpiren och Fästningspiren. Kommunen och Peab Anläggning har träffat en överenskommelse om att dra igång arbetena igen.

–Det är bra och positivt för vi vill så klart se till att anläggningarna fungerar. Det är olyckligt att det blivit ett mindre lyckat utförande av undervattensgjutningen. Vi ska se hur det kan regleras. Men det viktigaste nu är att arbetet återupptas och att vi med gemensamma krafter ser till att det blir rätt, säger hamn- och gatuförvaltningens chef Henrik Petzäll.

Vad överenskommelsen inte fäster på pränt är hur kostnaderna som uppkommit ska regleras. Den frågan skjuts på framtiden. Hur mycket pengar som är att härleda till det som kommunen hävdar är felaktigt utfört vill Henrik Petzäll inte svara på i dag.

ANNONS

–Vi ska titta vidare på ansvarsfrågan och hur det felaktiga utförandet ska regleras. Vi skjuter på ansvarsfrågan och siktar primärt på att återuppta arbetet.

När arbetena inleddes för ett år sedan var planen att det hela skulle vara klart vid den här tiden. Någon ny tidsplan finns inte men på fredag den 3 mars ska kommunen och Peab ha möte om det.

–Vi behöver lägga upp en helt ny tidplan för deltider och sluttider.

–Vi har ju haft ett uppehåll på nästan sex månader så vi har tappat sex månaders produktion. Frågan är om det går att göra några moment parallellt eller forcerat. Det ska vi titta på gemensamt, säger Henrik Petzäll.

Förra sommaren gjordes ett uppehåll i arbetet för att ta hänsyn till turismen och båtlivet. Om det blir ett totalt uppehåll eller inte det här året är inte bestämt.

–Vi kommer att försöka ta hänsyn till båtlivet och turismen. Exakt hur vet jag inte men det är absolut vår ambition att inte störa båtlivet eller turismen under högsäsongen.

Peab Anläggnings regionchef Göran Viking vill inte kommentera saken utan hänvisar till Peabs presschef Kajsa Jacobsson. Hon säger så här:

–Vi är jätteglada att vi kan komma igång igen.

ANNONS

Varken Peab eller kommunen vill säga något om hur mycket man kostnadsberäknar den enligt kommunen felaktiga gjutningen till.

– Vi kan inte kommentera det i medierna. Det viktigaste är att vi kan komma vidare i arbetet, säger Kajsa Jacobsson.

Budgeten för pirhuvudreparationen är 38 miljoner kronor.

Bakgrund: Pirsnurren

  • Vårvintern 2016: Reparationen av pirhuvudet på Klövenpiren och Fästningspiren drar igång. Målet är att jobbet ska vara klart våren 2017.
  • Maj 2016: Peab gör undervattensgjutningar i Fästningspiren och Klövenpiren. Kommunen är missnöjd med hur arbetet utförts.
  • Sommaren 2016: Arbetet gör ett planerat uppehåll för att inte störa turismen och båtlivet under sommaren.
  • Sensommaren 2016: Peab etablerar sig på pirarna igen men lämnar nästan omgående både Fästningspiren och Klövenpiren. Oenigheten med kommunen om undervattensgjutningen gör att samarbetet havererar.
ANNONS