Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: Privat
Bild: Privat

Pinchos försenas – öppnar först i höst

Från början var det tänkt att Pinchos skulle flytta in nu till sommaren. Men tidsplanen har spruckit och nu tyder det mesta på att restaurangen kan öppna först i augusti eller till hösten.

– Sannolikt blir det inte inflyttning före semestern, tyvärr, säger VFAB:s vd Martin Rylander.
Det innebär att restaurangen missar turistsäsongen och därmed ett kundunderlag vida överstigande det som råder i Varberg årets övriga månader.
– Drömläget hade så klart sett annorlunda ut men nu får vi gå efter hur läget är. Det är inte så mycket att göra åt det, säger Felix Helgesson som är restaurangchef och delägare i Pinchos Halmstad och blivande delägare i Pinchos Varberg.
– Som det är nu skulle vi tro att vi kan öppna i andra halvan av augusti, men vi får se om det går efter planerna eller om det skjuts framåt i tiden.

Trist och tråkigt

Syftet med förändringen av rådhuset och dess verksamheter är att kommunen anser att torget är trist och tråkigt de dagar det inte är torghandel. Rådhuset är en viktig pusselbit i spelet om torget, eftersom det – förutom stadshotellet – är det enda huset som kommunen äger (genom VFAB) och därmed kan bestämma över.
Rådhuset har getts uppdraget att ge liv och rörelse till torget. I det sammanhanget anses en krog vara rätt verktyg. Men frågan är i vilken mån som Pinchos kommer att lösa uppgiften. Den största delen av året kommer restaurangen att hålla öppet mellan klockan 16 och midnatt på vardagarna och från lunchtid på helgerna. Under somrarna ska man öppna tidigare.

"Det kan bli bra"

Matservering först på senefter­middagen – det blir väl knappast något som bidrar till liv och rörelse på ­torget en tisdag klockan 14 eller fredag klockan 10?
– Lite så är det ju. Men det ska finnas ett kundunderlag för verksamheten också. Sommartid är det en annan situation, då finns det en affär i att hålla öppet mer, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Varbergs Fastighets AB:s styrelse.
Men hur ska rådhuset sätta fart på torget en vanlig tisdag i mars?
– Det är kanske inte så många människor som är intresserade av ett levande torg en tisdag i mars. Vi har olika årstider och de har charm och avigsidor – en är att man beter sig annorlunda i november till mars, i förhållande till maj till oktober. Vi får nog acceptera att det är så, säger Gösta Bergenheim.
Det låter som att du ansluter dig till den uppfattning som en del varbergare har – att det inte är något problem att torget är tomt ibland?
– Jag ansluter mig möjligen till en realism. Jag kan bara konstatera att det vi gör nu med rådhuset förstärker torgets attraktivitet. Det innebär inte att man kan ha aktivitet på torget jämt. Man får se till vad som är realistiskt att åstadkomma. Och jag har inte uppfattat att vårt uppdrag är att åstadkomma liv där varje timme året om. Man måste inse marknadens realiteter.
– Den där hörnan av torget har varit död i många år. Det har varit ganska trist där uppe. Det finns förutsättningar att det kan bli bra nu. En uteservering skulle vara pricken över i. Jag tror det kommer bli väldigt fint. Rådhuset blir en prydnad för torget, säger Gösta Bergenheim.

Fakta: Rådhuset 2.0
Sedan i höstas är rådhuset inklätt i byggställningar och tält. Så kommer det att se ut ett bra tag till. I början utfördes underhållsarbeten med taket och fasaden. Därefter har själva ombyggnationen för att anpassa huset efter den nya verksamheten tagit fart.
På andra våningen blir det kontor, kanske i form av kontorshotell med upp till 25 platser. Dessutom görs den gamla rådhussalen i ordning och den kommer Varbergs Fastighets AB (VFAB) att hyra ut till konferenser samt privata fester.
På första våningen ska restaurang Pinchos flytta in. Här blir det också ett servicerum för torgvärdarna.

 

MEST LÄST