William Petzäll.
William Petzäll.

Petzäll hoppades förgäves på behandling

Behandlingen som William Petzäll hoppades på före sin död var aldrig aktuell, visar en utredning som kritiserar landstinget.

ANNONS
|

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat fallet efter en lex Maria-anmälan. Utredningen visar att William Petzäll aldrig var aktuell för den metadonbehandling som han hade fått löften om eftersom han var blandmissbrukare. Men det fick Petzäll och hans anhöriga aldrig veta, uppger Expressen.

"Att förespegla en patient/klient en behandling som det inte finns förutsättningar för menar IVO är att inge patienten falska förhoppningar” skriver IVO i sin utredning.

– Om vi fått veta att han inte skulle få någon tid där hade vi kunnat göra något konstruktivt och kämpa på ett annat sätt. Vi hade fått försöka hitta någon annan hjälp. Nu förlorade vi månader och William hann dö, säger Williams mamma Annika Petzäll till tidningen.

ANNONS

Eva Osvald Gustafsson, förvaltningschef för psykiatrin i Halland, säger att de följt sina riktlinjer men att de inte varit tillräckligt tydliga i kommunikationen.

ANNONS