I Paul Rabbies familj har man länge sålt mattor. ”Förut exporterade vi från Iran, nu importerar jag till Sverige”, säger han. 
I Paul Rabbies familj har man länge sålt mattor. ”Förut exporterade vi från Iran, nu importerar jag till Sverige”, säger han. 

Paret Rabbie har sålt mattor i över 50 år

”Jag har bara jobbat med mattor i 50 år, jag är total nybörjare”, säger Paul Rabbie. Det är en sanning med modifikation.

ANNONS
|

Paul och Gertrud Rabbie äger butiken Zarries mattor i Varberg och har i själva verket mer kunskap om hantverket än de flesta. Deras entusiasm kring persiska mattor går inte att ta miste på.

– Sätt dig på den här stolen och titta på mattan i två minuter, instruerar Paul och placerar en stol på golvet framför en matta från distriktet Mashad i Iran.

– Vad ser du?

En persisk urna, oljelampor, dansande fåglar... Detaljerna och symbolerna är många.

– Varje distrikt har sin egen tradition, och ingen matta är den andra lik. Mattknytarna utgår från sin tradition, men i övrigt är de fria att skapa som de vill, fortsätter han.

ANNONS

Företaget på Östra Långgatan har funnits sedan 70-talet. Gertrud, som är varbergare från början, och Paul från Iran träffades i USA när de båda studerade på Colombia university. Paul läste buisness och Gertrud språk.

Tiden i Iran

Så småningom gifte de sig i Iran och bodde där tillsammans under nio år.

– Det var otroligt lärorikt. Alla var så gästvänliga och generösa. Jag var hemmafru i några år och jobbade sedan på SAS med kundkontakt och bokning. Jag minns att jag sålde en biljett till Ingrid Bergman en gång, säger Gertrud.

Mattorna som de säljer har ofta förvarats på iranska bazarer. Tvärtemot vad många svenskar tror är det inte bara försäljning som pågår på en bazar utan även viss lagerhållning.

– Många familjer har mattor som en besparing. De förvarar dem hemma tills de behöver pengar och då säljer de till bazarer. Det kan vara när dottern ska giftas bort och den behövs som hemgift till exempel, säger Paul.

Mattbrist oroar

Något som slog Gertrud under sin tid i Iran var hur otroligt vanligt det var att en persisk matta låg på golvet.

– Oavsett ekonomisk status fanns det alltid, en eller flera mattor i alla hem. Beroende på status kunde det vara enklare eller dyrare mattor, men mattan var familjens stolthet, säger hon.

ANNONS

I dag har det blivit allt svårare att hitta bra mattor. Irans ungdomar har ”övergett konsten” menar Paul och Gertrud.

– De vill hellre jobba med datorer eller på verkstäder, som överallt annanstans. Att knyta en matta tar flera månader, och man behöver lång erfarenhet. Det lönar sig inte i dagens samhälle, säger Paul.

Produktionen minskar hela tiden, och paret befarar att det inom en överskådlig framtid blir svårare att hitta varor av bra kvalitet.

– Samtidigt som många är intresserade av att köpa så blir det allt svårare för oss att hitta varor, säger Gertrud.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS