Utfrusen. För Robin började problemen när han bytte skola och blev mobbad. HN har tidigare i mars berättat om att Bärings verksamhet ska läggas ner. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra).
Utfrusen. För Robin började problemen när han bytte skola och blev mobbad. HN har tidigare i mars berättat om att Bärings verksamhet ska läggas ner. (Personen på bilden har inget med artikeln att göra).

Oviss framtid utan Bäring-teamet

För Carinas familj har resursteamet Bäring varit räddningen. – När jag förstod att de ska läggas ner rycktes tryggheten undan. Jag undrar vad som händer när de försvinner, säger hon.

ANNONS
|

Sönerna Robin, 13 år, och Linus, 11 år, har båda adhd. Robin har dessutom autism. Problemen började 2012 då familjen flyttade från en mindre ort utanför stan in till centrala Varberg och pojkarna bytte skola.

– Robin blev mobbad från första dagen i den nya skolan och blev plötsligt aggressiv och utåtagerande, säger Carina.

Han trivdes inte i skolan och var frånvarande hela tredje klass. Det gick så långt att han utvecklade ett självskadebeteende och uttryckte att han inte ville leva längre. Skolpersonalen var oförstående. De bytte skola och fick en resursperson. Carina kämpade och kämpade under flera år för att få till en fungerande skolsituation för Robin.

ANNONS

– Som privatperson är man liten mot systemet och det var väldigt svårt att få gehör för idéerna.

Hösten 2016 kom Bäring in i bilden. Bäring är det resursteam som vi skrivit om tidigare som hjälper till vid exempelvis svårlösliga fall av lång skolfrånvaro. Nyligen fattades beslutet att verksamheten ska läggas ner.

Läs även:Bäring har lyckats där andra fallerat Vid det här laget var Carinas ork helt slut. Familjen var på väg att splittras. Förutom Robin och Linus har Carina och hennes man ytterligare två yngre barn. – Att få hjälp av Bäring innebar en otrolig lättnad. De har kämpat och skött det jobbiga. Jag har kunnat koncentrera mig på att vara mamma. Men det har tagit tid för dem att nå fram till Robin. Nu, halvvägs in i vårterminen har han för första gången på cirka två år gått i skolan en hel vecka. Han har visserligen kortare dagar och sitter själv i ett rum tillsammans med Carina och en lärare. Carina finns med för att hjälpa till med kommunikationen tills skolpersonalen har lärt sig att tyda honom. För Linus har Bäring också inneburit en tillbakagång till skolan. Hans adhd gör att han är överaktiv och har svårt att sitta still. Lärarna skällde på honom redan i förskoleklass och han fick hela tiden höra att han kan bättre. – Han bemöttes inte på rätt sätt och kände sig misslyckad, säger Carina. Situationen ledde till stor stress för Linus som fick svåra sömnstörningar och migrän. Pressen han kände att prestera i skolan blev för mycket och även han tappade lusten att leva. – När han var sju år sprang han rakt ut i gatan för att bli påkörd men tack och lov hann föraren bromsa. Så småningom fick han en assistent som var jättebra. Men pengen drogs in och assistenten försvann. Linus har också varit hemma från skolan mycket i perioder. När Bäring kom in hjälpte de till att fixa en assistent. En stor del av arbetet har handlat om att stärka Linus självkänsla. Just nu fungerar vardagen tills stor del tack vare det stöd Bäring ger. De stöttar på ett pedagogiskt sätt. Varje dag kommer en person från Bäring och hämtar pojkarna hemma i bostaden. Att få dem att komma iväg har varit ett stort bekymmer. Bäring orkar peppa och lyckas få dem till skolan. Både Robin och Linus gör stora framsteg men Carina är livrädd för vad som kommer att hända när Bäring läggs ner. Den ekonomiska aspekten har nämnts som en anledning till att beslutet om nedläggning har fattats. De fall som Bäring kommer in i är ofta svåra och därför tar det tid innan resultaten kommer. Carina är starkt kritisk till att insatser, som är riktade mot dem som redan är i ett utsatt läge, dras igång och sedan läggs ner utan förvarning eller med någon annan anledning än ekonomin. – Det känns som att kommunen håller på med social utrensning. Bara de starka överlever. Men de går då miste av de här många gånger högpresterande barnen som bara behöver rätt stöd och anpassning för att nå sina mål. Fotnot: Carina, Robin och Linus heter i verkligheten något annat.
ANNONS