VÄRNAR ALLMÄNNYTTAN. Kerstin Hurtig, gruppledare för KD, är av uppfattningen att Varbergs Bostad inte ska sälja av sitt lägenhetsbestånd.
VÄRNAR ALLMÄNNYTTAN. Kerstin Hurtig, gruppledare för KD, är av uppfattningen att Varbergs Bostad inte ska sälja av sitt lägenhetsbestånd.

Oenigt om att sälja bostäder

Frågan om att sälja ut allmännyttan i Varberg splittrar Alliansen. Kerstin Hurtig (KD), som själv hyr av Varbergs Bostad, är tveksam till att sälja ut delar av lägenhetsbeståndet.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) släppte en politisk bomb när hon i fredagens Hallands Nyheter berättade att Moderaterna vill sälja ut delar av Varbergs Bostads lägenhetsbestånd till privata företag.

Syftet skulle vara att få in pengar så att det kommunala bostadsbolaget skulle kunna bygga nya hyresrätter.

Det finns ännu inga förslag lagda om det här från Moderaterna. HN har ringt runt till övriga partier för att kolla vilka fler som vill sälja ut allmännyttan.

Harald Lagerstedt, gruppledare för Centerpartiet, berättar att hans parti lyft frågan om att sälja lägenheter inom Varbergs Bostad.

– Den politiker som säger nej till att sälja av lägenheter får fundera på vad den håller på med. För vi måste se till alla möjligheter för att hålla uppe bostadsproduktionen, säger han.

ANNONS

Även Liberalerna ser en möjlighet att hålla uppe bostadsproduktionen genom att sälja av kommunala lägenheter.

– Med rätt valda objekt så har vi inga problem med att sälja av lägenheter inom Varbergs Bostad, inte på något vis. Vi kan även tänka oss att hyresrätter ombildas till bostadsrätter, säger Tobias Carlsson.

Miljöpartiet, som ingår i majoriteten i Varberg, säger varken ja eller nej till att sälja ut delar av allmännyttan.

Idén är ny för mig så jag har inte hunnit göra mig en uppfattning och vi har inte diskuterat det i MP-gruppen ännu, meddelar gruppledaren Stefan Edlund via mejl.

I Varbergs politiska topp äger i stort sett alla sina boenden. Så är det både på höger- och vänstersidan. Det finns ett undantag.

Kristdemokraternas gruppledare Kerstin Hurtig hyr fyra rum och kök av Varbergs Bostad på Håsten. Hon är också den personen inom Alliansen som inte vill se någon utförsäljning av allmännyttan.

– Vi har inte diskuterat frågan i vår partigrupp ännu, men min personliga åsikt är att jag inte är positiv till att sälja ut lägenheter från Varbergs Bostad.

– Som politiker ska man inte bara se till sina personliga intressen. Så ska politiker inte agera. Men politiker har olika perspektiv och jag personligen tycker att det ska finnas hyresrätter till rimliga priser.

ANNONS

– Det är viktigt att tänka på att miljontals människor i Sverige bor i hyresrätt och att lyfta det perspektivet i politiken. Det ska finnas rimliga hyror för dem som bor i hyresrätt, precis som för dem som bor i bostadsrätt och villor, säger Kerstin Hurtig.

Är det lätt hänt för ledande politiker att glömma bort dem som hyr, med tanke på att de själva i stor utsträckning äger sitt boende?

– Jag vill inte säga att folk bara tänker utifrån sig själv. Men självklart finns det som sagt var olika perspektiv. I Varberg har Varbergs Bostad ett väldigt fint lägenhetsbestånd och det är en bra aktör. Vi ska vara tacksamma över att bostadsbolaget kunnat förvalta det så bra som man har gjort.

– Jag tycker det är bra med en stark allmännytta. Bostaden är inte vilken vara som helst, fastslår Kerstin Hurtig.

Jana Nilsson och Socialdemokraterna är fast beslutna om att göra allt som står i deras makt för att stoppa en utförsäljning av allmännyttan.

– Jag har ett mycket starkt mandat att undvika det så långt det någonsin är möjligt, säger Jana Nilsson.

Flera partier har även väckt frågan om att Varbergs Bostad ska kunna bygga bostadsrätter för att få in pengar till nya hyresrätter. Det är samtliga fullmäktigepartier positiva till.

ANNONS

FAKTA: FLER RÖSTER OM ALLMÄNNYTTAN

Lars-Åke Erlandsson, Vänsterpartiet:

– Utförsäljning av Varbergs Bostads lägenhetsbestånd säger vi nej till. Om vi gör på det viset minskar vi antalet hyresrätter och det vill vi inte göra. En lösning för att få in kapital till Varbergs Bostad är att låta bostadsbolaget bygga bostadsrätter. Så det ställer vi oss positiva till.

Lennart Liljegren, Sveriges pensionäres intresseparti:

– Jag tycker inte det är så bra idé att sälja ut Varbergs Bostads hyresrätter. Det är också en känslig fråga för det har visat sig att privata företag som köper hyresrätter omvandlar dem ganska snabbt till bostadsrätter.

Andreas Feymark, Sverigedemokraterna:

–Vi vill inte sälja ut någonting från allmännyttan. Det är kontraproduktivt att sälja hyresrätter, samtidigt som man vill att beståndet av hyresrätter inom Varbergs Bostad ska öka.

ANNONS