Ann-Charlotte Stenkil (M) vill att Folkuniversitetet ges tillstånd att starta ett gymnasium i Varberg. Jana Nilsson (S) befarar att det får negativa konsekvenser för kommunen och dess invånare.
Ann-Charlotte Stenkil (M) vill att Folkuniversitetet ges tillstånd att starta ett gymnasium i Varberg. Jana Nilsson (S) befarar att det får negativa konsekvenser för kommunen och dess invånare.

Oenighet kring nytt gymnasium

Både barn- och utbildningsförvaltning och -nämnd sa nej. Men kommunstyrelsen säger ja. Det gäller Folkuniversitetets önskan om att starta gymnasium i Varberg.

ANNONS
|

HN har tidigare skrivit om att Folkuniversitetet vill starta ett gymnasium med internationell profil i Varberg. Det är Skolinspektionen som avgör och Varbergs kommun har fått tillfälle att yttra sig.

Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en konsekvensbeskrivning av vad det skulle innebära om Folkuniversitetet fick starta sitt gymnasium. De tittar på vilka pedagogiska, ekonomiska och organisatoriska konsekvenser det får. Tjänstemännen skriver att det finns risk att färre elever söker sig till Peder Skrivares skola och Drottning Blankas skola. Dessa skolor har nämligen samma program som Folkuniversitetet tänker erbjuda. Det kan då finnas risk att de redan etablerade gymnasieskolorna får svårt att täcka kostnaderna för programmen.

ANNONS

Valfrihet

Men en majoritet i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen anser att Folkuniversitetet ska tillåtas starta sitt gymnasium.

– Vi tycker ändå att valfriheten är viktig och vi ser att kullarna i gymnasiet vänder uppåt, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon satt för ett tag sedan och tittade igenom gamla protokoll. Då blev hon påmind om att det har varit stor skepsis mot privata skolor även tidigare.

– Det var samma sak när Kunskapsskolan och Plusgymnasiet skulle starta, säger hon.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

– Vi ser att det blir en ökad kostnad för kommunen. Det pratas om valfrihet men vi ser en stor risk att det blir tvärtom när några program kommer att få läggas ner, säger Jana Nilsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

"Yrkesprogram i farozonen"

Omröstning begärdes, den slutade 7-6 till förslaget att låta Folkuniversitetet starta sitt gymnasium. Förutom Socialdemokraterna röstade Vänsterpartiet och SPI också nej.

– Speciellt yrkesprogrammen ligger i farozonen vid en försämrad ekonomisk situation på grund av högre programkostnader och färre sökande, säger Jana Nilsson.

Kommunen kommer i sitt svar till Skolinspektionen att ge sitt godkännande till Folkuniversitetet samtidigt som förvaltningens ställningstagande skickas med för kännedom.

ANNONS

– Jag tycker att det är bra att vi skickar med yttrandet så att Skolinspektionen får en helhetsbild, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Om Folkuniversitetets gymnasium

Gymnasiet ska ha internationell profil och erbjuda programmen: naturvetenskap, ekonomi och samhällsvetenskap. Cirka 20 procent av undervisningen ges på engelska.

Fullt utbyggd ska gymnasieskolan kunna ta emot 270 elever. Folkuniversitetet har som ambition att rekrytera lärare som har engelska som modersmål.

Om Skolinspektionen ger sitt godkännande planerar Folkuniversitetet att starta läsåret 2018-2019.

Folkuniversitetet driver gymnasier på flera platser runt om i landet. I Västsverige har de ett gymnasium i Karlstad och ett i Trollhättan.

ANNONS