Dags för sommarkonferens. Hans Weichbrodt är präst och en av de ansvariga bakom årets Oasmöte. I år återvänder Oasrörelsen till Varberg
Dags för sommarkonferens. Hans Weichbrodt är präst och en av de ansvariga bakom årets Oasmöte. I år återvänder Oasrörelsen till Varberg

Oasrörelsen landar i Varberg

Den kristna Oasrörelsen är tillbaka i Varberg, precis som för tjugo år sedan. Deras årliga sommarkonferens i Sparbankshallen förväntas locka 5000 besökare.

ANNONS
|

De vill vara en oas i öknen. Oasrörelsen är en förnyelserörelse inom svenska kyrkan, som verkar "med stor ekumenisk öppenhet" – det vill säga att olika kristna samfund och kyrkor är välkomna.

Hans Weichbrodt är präst i svenska kyrkan och delar ansvaret för årets Oasmötet tillsammans med Berit Simonsson. Han har medverkat på i stort sett alla Oasrörelsens sommarkonferenser över hela Sverige.

Den här veckan landar sommarkonferensen i Varberg. Seminarier och gudstjänster hålls i Varbergs kyrkor och församlingslokaler, och invigningen sker i Sparbankshallen. Rörelsen anordnade sin sommarkonferens i Varberg redan för tjugo år sedan, och är förvånande nog tillbaka.

ANNONS

– Efter förra årets konferens samtalade vi och bad, och började till vår förvåning tänka på Varberg. Förvåningen låg i att vi faktiskt återvänder till en plats som vi besökt förut, säger Hans Weichbrodt.

Tanken är att deltagare ska kunna vara med på enstaka seminarier, alternativt följa programmet under hela veckan. De satsar på både vuxna, ungdomar och barn. Under veckan arrangeras "Youngsters", som är barnens eget Oas-möte.

– Det här är på riktigt. Det är inte mindre seriöst för att det är barn. Barns andliga längtan ska tas på allvar.

Vem besöker ert sommarmöte?

– Dels de som känner till rörelsen och varit på alla sommarmöten, och dels människor som bara halkar in på ett bananskal med fem minuters marginal, säger Hans Weichbrodt.

Oasmötet är en smältdegel av frikyrkor, svenska kyrkan och den katolska kyrkan – och därmed också av åsikter. Oasrörelsen har tagit ställning för att äktenskapet är "en unik förening mellan en man och en kvinna", och viger inte samkönade par.

– Men till våra konferenser inbjuder vi alla. Vi vill verkligen vara en öppen famn för alla, säger Hans Weichbrodt.

Tror du att man känner sig välkommen med det ställningstagandet?

ANNONS

– Det handlar om att visa respekt i det personliga mötet. Det svenska konceptet "fika" är bra. Vi kan samtala, vi kan lyssna på varandra.

Ordet "förnyelserörelse" kan tyckas gå i clinch med Oasrörelsens syn på äktenskapet. Men Hans Weichbrodt tycker att ordet kan vara missvisande.

– Vi kallar oss en förnyelserörelse, men egentligen har vi inget nytt att komma med. Det är samma klassiska källor som kyrkan alltid har hållit fast vid. Snarare än att komma med något nytt och revolutionerande, så vill vi lyfta den kristna tro som varit med oss i 2000 år. Vi slår ett slag för de gamla källorna, säger Hans Weichbrodt.

Fakta: Oasrörelsen

Oasrörelsen bildades i september 1983 och är en förnyelserörelse inom svenska kyrkan.

Årets Oasmöte går av stapeln i Varberg den 25-29 juli.

ANNONS