Kan en större buffé vara något var skolmatsalarna i Varbergs kommun?
Kan en större buffé vara något var skolmatsalarna i Varbergs kommun?

Nytänkande kock ska lyfta skolmaten

En innovationskock i Varberg, det är kommunens nya satsning som ska lyfta matupplevelsen. Dessutom finns planer på att tillaga mer klimatsmart mat.

ANNONS
|

2013 drog Varbergs kommun i gång en satsning på ett så kallat innovationskök. Bockstensskolans kök blev pilotprojekt och barnen blev mer involverade i processen.

Nu är det dock dags att gå vidare och innovationsköket blir i stället en innovationskock.

– Innovationsköket fungerade bra men har lite spelat ut sin roll. Förvaltningen kände att det inte längre gav önskat resultat, säger servicenämndens ordförande Harald Lagerstedt (C).

Tjänsten utannonseras inom kort, innovationskocken kommer till att börja med projektanställas under ett års tid.

– Syftet är det samma, men med en annan inriktning. Den här personen ska kunna vara ute i köken och kunna sprida idéer. Det kan handla om allt från miljön i matsalarna till recept och samarbete med pedagogerna, säger Harald Lagerstedt.

ANNONS

Pengarna för en innovationskock finns redan, men i sin önskan för 2018 vill servicenämnden även ha pengar till ett annat matprojekt. Nämnden önskar 1,5 miljoner kronor för en satsning som kallas "klimatsmart mat". En satsning som handlar både om att utbilda personalen och andra råvaror.

– Det har varit många diskussioner kring att minska kostnaderna för maten och öka det vegetariska inslaget. Vi ser att det finns mer att göra, men det handlar inte bara om vegetarisk mat utan att man väljer rätt mat, säger Lagerstedt och fortsätter:

– Det är inte bannlyst med nötkött i skolorna men då ska det vara svenskt. Det är inte klimatsmart att köpa kött från Brasilien.

Många har tyckt till om skolmaten sedan det vegetariska inslaget ökade. Servicenämnden vill med den här satsningen flytta fokus från vegetariskt till klimatsmart.

– Vi behöver avdramatisera frågan om vegetarisk mat. Eleverna ska inte tvingas äta vegetariskt men de ska våga prova, även om man inte gillar en vegetarisk rätt så kanske man gillar en annan, säger Lagerstedt.

På nämndsammanträdet fanns också två tjänstemän från Trelleborg som var inbjudna för att berätta om deras buffékoncept i skolmatsalarna.

– De upplever att barnen äter mer och att de äter mer varierat. De har tre varmrätter varje dag, dessutom en riklig salladsbuffé med mycket protein.

ANNONS

Kan det bli något även för skolorna i Varbergs kommun?

– Vi är på väg dithän, men det är en verksamhetsfråga och inte en politisk. Det viktigaste är att barnen äter och tycker maten är god så att de kan prestera i skolan, säger Harald Lagerstedt.

ANNONS