Nyanlända elever brinner för sommarskola

Inspiration, roliga aktiviteter och en möjlighet att lära sig mer svenska. Under sex veckor får nyanlända elever chansen att gå i sommarskola. Nyligen besökte de brandstationen för att se hur räddningstjänsten arbetar.

ANNONS
|

Det får plats 10 000 liter vatten i en stor brandbil. Det märks att de drygt 20 nyanlända eleverna blir imponerade av all utrustning som brandmännen använder. Det är första gången som de besöker brandstationen och här får de bland annat lära sig hur de ska släcka en eld.

När Murteza Nazari lyckas med att sikta in skumsläckaren mot botten på en brinnande platta så att elden släcks applåderar vännerna i sommarklassen.

– Det har varit både roligt och bra i dag. Man fick lära sig vad man ska göra om det har brunnit någonstans. Men jag skulle inte vilja vara brandman, det är för riskabelt och jag är inte så intresserad av det, säger han.

ANNONS

Under de två första veckorna av sommarskolan får eleverna träffa både brandmän och poliser, så att det inte bara ska handla om undervisning.

– Det är för att de ska få inspiration, få se olika yrken och få en möjlighet att träffa olika personer, säger Sabina Kohn, utvecklingsstrateg på enheten för modersmål och nyanlända.

Sommarskolan, som är ett samarbete mellan social-, barn- och utbildnings- samt kultur- och fritidsförvaltningen, pågår i sex veckor och de över 100 eleverna har delats in i sex grupper. Kultur och fritid ordnar aktiviteter på eftermiddagarna, i form av bland annat simskola och fotboll.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Man kan umgås med kompisar och lära sig språket. Det är bättre än att sitta hemma, säger Tarek Kassom.

Margareta Ivarsson, lärare i svenska som andraspråk, säger att de nyanlända eleverna är energiska i klassrummet och vill lära sig. Hon anser att svenskundervisningen är viktig.

– Sedan under sommaren blir det uppehåll och var tar språket vägen då? Här underhåller vi den svenska som de har lärt sig under terminen. Det är viktigt att träna det svenska språket för det är det som är foten in i samhället, säger hon.

ANNONS
ANNONS