Nya bevis om mordförsök i Tvååker

Under onsdagen avslutas rättegången mot de män som misstänks för mordförsöket i Tvååker. Försvaret kommer att peka på ny bevisning i form av en upphittad pistol.

ANNONS
|

Två halländska bröder, 21 respektive 24 år gamla, har sedan i juli suttit häktade misstänkta för en brutal misshandel i Tvååker. En ung man blev nedslagen av tre män med basebollträn och pekade ut de två bröderna som gärningsmän. Den tredje personen kände han inte igen.

Med telefontömningar och offrets utpekande som den starkaste bevisningen väckte åklagare Ann-Christin Claesson åtal. Hon ansåg att det handlade om mordförsök och den 26 september inleddes rättegången i Varbergs tingsrätt. En vecka senare skulle rättegången ha fortsatt och avslutats – men ny bevisning dök upp och rätten fick ställa in.

Det var den åtalade 21-åringen som ville att polisen skulle hämta in en pistol som han påstod sig ha gömt i ett förråd i anslutning till sin bostad. Pistolen tillhörde offret, enligt 21-åringen.

ANNONS

För ett par veckor sedan åkte polisen ut till 21-åringens bostad och fick då pistolen av en nära anhörig till mannen.

I ett nytt förhör med polisen har 21-åringen själv berättat om pistolen, som är en luftpistol som skjuter metallkulor.

21-åringen hävdar att offret bar med sig vapnet den där julinatten då de träffades i Tvååker. Han berättar vidare att offret, till synes oprovocerad, drog fram vapnet och att det var först då som en person slog ner offret med ett basebollträ. Vem denne person är vill 21-åringen inte säga. Själv ska han hur som helst inte ha utdelat några slag.

När 21-åringen lämnade Tvååker tog han pistolen med sig hem.

Pistolen har nu undersökts och polisen konstaterar att det finns spår från offret i form av dna.

– Det styrker min huvudmans berättelse om att målsägande har dragit vapen, anser Malin Brandel, som företräder 21-åringen.

Är pistolen viktig bevisning för er?

– Jag tycker absolut att den nya bevisningen styrker min huvudmans berättelse. Åklagaren hävdar att det är en efterhandskonstruktion men det menar jag att det inte kan vara.

Brandel anser att bevisningen mot 21-åringen nu inte håller för en fällande dom.

HN har förgäves sökt åklagare Ann-Christin Claesson för en kommentar.

ANNONS

Offret har pekat ut 21-åringen som det mest drivande och aggressive under misshandeln.

– Han slog bara mot huvudet, sa offret den första rättegångsdagen.

Läs också: Erkänner viss inblandning i mordförsök

ANNONS