Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Loparbanor Paskbergsvallen
Dålig svikt. Löparbanorna på Påskbergsvallen i Varberg bedöms nu vara så slitna att en totalrenovering krävs under nästa år.

Nya banor för två miljoner kronor

Här vill kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg satsa.

Påskbergsvallen kan få helt nya löparbanor i början av 2018, eftersom de nuvarande är för slitna.

Allvädersbanorna för friidrott renoverades 1995, när de hade använts i 20 år, och nu pekar Varbergs kommuns förstudie på att det behövs göras igen. En så kallad omtoppning av ytskikten gjordes 2007, för 780 000 kronor, men resultatet "blev inte det förväntade".

Har tappat svikten

Påskbergsvallens löparbanor har håligheter, provisoriska lagningar och har "tappat sin svikt vilket ökar skaderisken för de utövande". "Dessutom kan riksförbundet neka ansökningar för tävlingar, då anläggningen inte klarar kraven", skriver kultur- och fritidsförvaltningen.

Onsdagen den 26 april följer Kultur- och fritidsnämnden troligen sitt arbetsutskotts förslag om att godkänna en totalrenovering av banorna, "som ger en bättre slutprodukt och med längre livslängd, 10-20 år". Kostnaden beräknas till 250 kronor per kvadratmeter och sammanlagt två miljoner koronor.

Fler flickor gynnas

Renoveringen tar nästan en månad och ska enligt planerna kunna göras i början av nästa år.

I förstudien ingår en jämställdhetsanalys, som visar att en omläggning av löparbanorna gynnar fler flickor än pojkar. De används nämligen till största delen av Varbergs Gif Friidrott, som har 56 procent kvinnliga medlemmar och senast rapporterade att aktivitetsdeltagarna i åldern 7–20 år bestod av 68 procent flickor och 32 procent pojkar.

MEST LÄST