Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bo Qvist.
Bo Qvist.

Ny uteslutning på gång i SD

Bråken inom Sverigedemokraterna fortsätter. Nu stormar det i Varbergsgruppen. Kassören Bo Qvist är öppet kritisk till hur den lokala styrelsen arbetar och ska utredas för uteslutning.

I mars röstades Andreas Feymark bort som Hallandsordförande för Sverigedemokraterna. Susanne Larsen från Halmstadkretsen blev hans efterträdare. Nu utreds hon av partiet efter att inlägg på hennes Facebooksida som visar en islamfientlig sida hos henne.
Stridigheterna fortsätter. Enligt Bo Qvist handlar bråket i Varberg om att fyra personer vill styra och ställa. Dessa är Andreas Feymark, Johanna Palmelid och Erik Hellsborn.
– De skyr inga medel. När vi kom till mötena hade tre personer beslutat allt före mötet, säger Bo Qvist.

”Lämnar sandlåda”
Han har suttit som kassör i SD Varberg i två år och är ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden. För en månad sen skrev han på sin Facebooksida att han lämnar ”SD Varbergs sandlåda”. ”Jag är glad för att vi fick en ny distriktsordföranden i Susanne Larsen, där vi var aktivt delaktiga.”
Även Bo Qvists fru Monica Kunckel Qvist som också är medlem i partiet har skrivit starkt kritiska inlägg på Facebook. En Sverigedemokrat från Stockholm skrev ett inlägg om att kritik mot styrande personer i det egna partiet möts av uteslutning. På detta kommenterade Monica Kunckel Qvist: ”Och nu har även jag och Bosse Qvist hoppat av cirkusen... vill inte vara med och tämja apor!!”

Oenig valberedning
I SD Varbergs styrelse har det funnits fem poster. Ett förslag lades om att utöka till sju poster. Enligt Bo Qvist var förhoppningen att den hopsvetsade kärntruppen inte skulle kunna bestämma lika lätt. Valberedningen var oenig men förslaget gick igenom. Detta möte måste göras om eftersom ingen vice ordförande valdes.
– Det fanns ingen att välja men jag vill inte kommentera detaljer, säger Andreas Feymark, gruppledare för SD.
Enligt partiets ordförande Erik Hellsborn kommer styrelsen att vara sju framöver. Han berättar att den lokala styrelsen i Varberg har bett riksorganisationen att öppna ett personärende kring utredning om uteslutning av Bo Qvist. Vad anledningen till detta beslut är vill han inte säga.
– Interna partiangelägenheter är inget jag uttalar mig i pressen om, säger han.

Sitter kvar i miljönämnden
Bo Qvist kommer inte att ansöka om utträde ur partiet men kommer inte heller att engagera sig framöver.
– Jag känner dem i riksorganisationen bättre än vad de i styrelsen i Varberg gör. Riksorganisationen kommer inte att göra något åt det. Men jag skiter i det. SD i Varberg är inte mycket att ha, säger Bo Qvist.
Han kommer att ha kvar sin plats i miljö- och hälsoskyddsnämnden mandatperioden ut men kommer inte att gå på några möten.

Fakta: Tidigare bråk
Andreas Feymark, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Halland, ansåg att det fanns brister i kallelsen till SD Falkenbergs årsmöte den 21 januari, bland annat vad gäller utebliven ekonomisk redovisning och revisionsrapport. Han begärde därför att årsmötet skulle ogiltigförklaras. Men han fick inte med sig hela distriktets styrelse.
Under Hallandsdistriktets årsmöte förlorade Andreas Feymark ordförandeposten till Susanne Larsen från Halmstadkretsen. Omröstningen gav röstsiffrorna 63-48 till Larsens fördel.
Johanna Palmelid var tidigare medlem i Moderaterna och satt som ersättare i socialnämnden. I november 2015 blev hon ombedd att lämna partiet efter att fullmäktigegruppen uppgett att de inte hade något förtroende för henne. Hon gick då med i Sverigedemokraterna.

MEST LÄST