Ny padeltennisbana kan bryta mot strandskyddet

De nya padeltennisbanorna vid Läjets camping hann knappt invigas förrän kommunen fick in en anmälan om att campingägarna saknar bygglov och dispens från strandskyddet. Om anläggningen byggts i strid med lagstiftningen kan det sluta med att den måste tas bort.

ANNONS
|

Anmälan, som gjorts anonymt, har lett till att stadsbyggnadskontoret öppnat ett tillsynsärende och underrättat ägarna.

– Vi bryter inte medvetet mot lagar och regler. Det kan hända att vi har gjort fel. Men vår bedömning är att det inte behövs något bygglov, säger Klas Nåbo, som sedan två år tillbaka driver Läjets camping tillsammans med Björn Berg.

Klas Nåbo hänvisar bland annat till att Båstads kommun i ett liknande ärende kom fram till att en padeltennisanläggning inte är bygglovspliktig.

– I Båstad verkar man ha prövat detta ordentligt. Så jag har svårt att tro att man skulle komma fram till ett annat beslut i Varberg.

ANNONS

De båda fallen skiljer sig dock åt en del. En försvårande omständighet för Läjets camping är att padeltennisbanorna ligger i ett strandskyddat område i närheten av Nygårdsbäcken, på jordbruksmark som inte omfattas av en detaljplan.

Stadsbyggnadskontoret kommer alltså inte bara att utreda frågan om bygglovet. Det handlar också om att ta ställning till om det krävs dispens från strandskyddet.

Byggnader är i princip alltid dispenspliktiga om de ska placeras inom ett strandskyddat område. Det ser lite annorlunda ut när det gäller sådant som definieras som anläggningar.

– De är dispenspliktiga om de påverkar växt- och djurlivet negativt. Dispensplikten gäller också om en anläggning påverkar friluftslivet genom att den privatiserar ett område där allmänheten tidigare kunnat röra sig fritt, säger Ingegerd Svensson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen som är specialiserad på strandskyddsfrågor.

Vanligtvis bedöms inte jordbruksmark som biologiskt värdefull, vilket kan tala för att växt- och djurlivet inte anses ha påverkats negativt av padeltennisbanorna.

Det återstår att se hur stadsbyggnadskontoret tolkar lagstiftningen. I väntan på ett avgörande fortsätter spelandet på banorna strax norr om Läjets camping. Enligt Klas Nåbo är intresset stort.

– Folk är väldigt nyfikna på den här sporten. Banorna är inte bara till för campinggästerna. Alla är välkomna. Framöver kommer vi att dra igång ett seriespel i samarbete med padeltennisklubben här i Varberg, berättar han.

ANNONS

Padeltennis: En växande sport

Allt fler padeltennisbanor anläggs i Sverige i takt med att sporten växer i popularitet. Banan har måtten 10x20 meter och är alltså mindre än en vanlig tennisplan. Den omges av fyra meter höga väggar, ofta av härdat glas, som utnyttjas i spelet på ungefär samma sätt som i squash. Poängräkningen är dock den samma som i tennis.

Racken är kortare än tennisrack och lättare att spela med. Padeltennis beskrivs också som ett spel som en nybörjare snabbt kan lära sig att behärska.

ANNONS