Ny olycka på Södra Cell i Värö

Mannen som föll från en ställning på Södra Cell har fått lämna sjukhuset. Händelsen är den tredje allvarliga arbetsplatsolyckan på bara några månader.

ANNONS
|

Den 12 februari i år skadade sig en ung man som arbetade med byggnationen på Södra Cell i Värö. Han arbetade med en lift som blev påkörd av ett transporttåg. Liften välte och mannens arm klämdes svårt.

Den 2 juni inträffade en ny allvarlig olycka på bygget. En man som arbetade för en underleverantör som levererar material till bygget fick ett halvt ton tungt rör över sig när en lyftanordning brast. Mannen avled senare på kvällen av sina skador.

På tisdagen fick polis, ambulans och räddningstjänst åter anledning att åka ut till bygget. Enligt SOS Alarm hade en man fallit fem till sex meter från en ställning i samband med att han monterade trappräcken i ett trapphus. Han ska ha varit talbar och vid medvetande när han fördes med ambulans till sjukhuset i Varberg.

ANNONS

– Det drogs igång ett kristeam med en gång och vi utreder alla incidenter och olyckor som händer, säger Inger Lekblad, kommunikatör på Södra Cell.

Enligt Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell i Värö, arbetar den skadade mannen på Peab.

– Vad jag förstår hände olyckan på ett område där Peab hjälper oss, säger Jonas Eriksson.

– Han har, som jag förstår det, fallit genom en gallerdurk och sedan genom en till gallerdurk som låg där under, säger Eriksson.

Hur illa skadad var han direkt efter olyckan?

– Det enda jag vet är att han var kontaktbar, blåslagen och hade smärtor i ryggen.

På onsdagsmorgonen meddelade sjukhuset i Varberg att mannen fått lindriga skador och att han nu lämnat sjukhuset.

Jonas Eriksson anser inte att Södra Cells säkerhet har brustit vid de senaste allvarliga arbetsplatsolyckorna.

– Spontant tycker vi inte det. Vi har gått ut med hur det ska göras. Men det får en utredning titta på.

Ligger allt säkerhetsansvar på underleverantörerna i de här fallen?

– Det får man se från fall till fall, men vi är ändå byggherre. Vi har stoppat ett par arbeten när vi har ansett att det inte har varit bra nog säkerhetsmässigt.

ANNONS

Peab har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Södra Cell kommer även att göra en egen utredning, vilket också är ett krav från Arbetsmiljöverket.

– Det hade vi gjort även om det inte hade varit ett krav. Det är så att vi ska lära oss hela tiden, säger Eriksson.

Tre allvarliga olyckor på fyra månader, varav de två senaste inom loppet av bara ett par dagar. Det är tunga dagar på Södra cell nu, enligt Inger Lekblad.

– Vi ser väldigt allvarligt på det som inträffat, det här är saker vi absolut inte vill ska hända. Vi har jobbat mycket med säkerheten och vi måste nu ta reda på vad som har hänt för att se över om det är något vi kan göra annorlunda.

Tre allvarliga olyckor till trots – fackförbundet Byggnads ser ingen anledning att ifrågasätta säkerheten hos byggherren Södra Cell.

– Jag har varit med på skyddsrundor där och allt sköts förträffligt. Allt är dokumenterat och vi har inga synpunkter på hur de sköter säkerheten, säger Lennart Björnkvist som är ombudsman på Byggnads Väst.

ANNONS