Ny fiskeregel väcker blandade känslor

2019 ska alla kvoterade fiskarter omfattas av landningsskyldigheten. Något som mottas med blandade känslor av yrkesfiskarna. – Man börjar i fel ände, säger Tommy Lang som är ordförande i Havs- och kustfiskarnas producentorganisation

ANNONS
|

Sedan 2015 råder landningsskyldighet av fisk inom EU. Än så länge omfattas vissa arter men 2019 ska skyldigheten omfatta alla kvoterade fiskarter. Det innebär att fiskarna måste ta upp all fångst de får, även den som inte tillåts säljas som människoföda. Landningsskyldigheten innebär att alla fångster av kvoterade arter ska registreras, landas och räknas av kvoterna oavsett storlek.

– Det här har införts med syfte att förhindra att onödigt mycket fisk dras upp som sedan bara kastas överbord. Tanken är att fiskarna ska utveckla mer selektiva redskap och fiska på ett sådant sätt att de minimerar oanvändbar bifångst, säger Qamer Chaudry som är utredare på Havs och vattenmyndigheten.

ANNONS

Den fångst som inte går att säljas som människoföda får säljas vidare till annat ändamål eller förstöras.

– Det finns ingen skyldighet för fiskarna att redovisa vad som händer med bifångsten. Den förstörs eller går till minkfoder, säger Tommy Lang på Havs- och kustfiskarnas producentorganisation.

Han är inte negativ till landningsskyldigheten men menar att regeln införts på fel sätt.

– Man börjar i fel ände. Först skulle riktiga analyser ha genomförts för att fastställa fiskekvoterna. I dag är det en skrivbordsprodukt som inte är anpassad efter verkligheten. Dessutom borde man ha utarbetat selektiva fiskemetoder innan beslutet togs för att underlätta för fiskerinäringen, menar Tommy Lang.

Som ordförande är han orolig för hur landningsskyldigheten ska komma att påverka medlemmarna i organisationen.

– Vi menar att landningsskyldigheten inte gjorts fullt ut för att bevara och stötta fisket i framtiden. På det sätt som det är utformat nu kan det i stället komma att slå ut fiskarna, tror Tommy Lang.

ANNONS