Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Ny bok bjuder på rejäl nostalgitripp

Kullerstensgator, trähus, häst och vagn. Björn Johansson tar i sin nya bok med läsarna på en vandring i Varberg förr och nu.

Björn Johanssons externa hårddisk bär på en riktig kulturskatt. Här har han samlat över 50 000 bilder över Varberg genom tiderna. 
– Först hade jag allt på diabilder, men när jag träffade Ronald Johansson (en av de största bildsamlarna i Varberg, reds anm.) övertalade han mig att investera i en dator, säger han.

I sin nya bok ”Varberg förr och nu” bjuder han in allmänheten till att ta del av de många bilderna. Genom att ställa gamla bilder intill moderna får läsaren med egna ögon se hur Varberg har förändrats. 
– Jag växte upp på Egnahemsgatan, det var ju rena rama landsbygden. Men det fanns små butiker i vartenda gathörn, de försvann när Domus och Kvantum öppnade.
Björn Johansson föddes 1940 och började som springpojke vid 10 års ålder. Därefter jobbade han i många år som mätare på stadsbyggnadskontoret.
– Därifrån kommer intresset för Varberg. Jag har sett allt som förändrats och nästan varenda nytt ställe har jag varit med och mätt ut, säger han.
Han är inte nöjd med hur Varberg utvecklas. Förtätning och rivning av gamla hus ger han inte mycket för. 
– Politikerna förstör stan. Många av de gamla fina husen kunde renoverats.
Var det bättre förr?
– Ja, det var verkligen, skrattar han. Bäst var det på 50-80-talen. Nu är allt så stort och märkvärdigt.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

MEST LÄST