Ny app ger rörelse på jobbet

Nu går startskottet för en ny app som ska göra livet rörligare och roligare på våra arbetsplatser. Bakom projektet står tre Varbergare.

ANNONS
|

Conny Thom, Johanna Nolsa och Matilda Bjerndell har några gemensamma nämnare. De kommer från Skällinge och de är företagare.

Men det är bara Johanna och Conny som känner varandra väl sedan tidigare.

– Jag är god vän med Connys sambo Marie. Vi har barn i samma ålder och våra familjer har umgåtts en del, säger Johanna Nolsa.

Conny Thom har många års erfarenhet av att driva tränings- och kostcenter. Johanna driver företag inom foto och grafisk design. Matilda Bjerndell bor numer i Stockholm där hon driver företaget Blokka.

Tillsammans har de nyligen skapat appen Wellify. De har haft olika ingångar i projektet som syftar till att bryta stillasittandet och motverka stress på arbetsplatserna.

ANNONS

– I det här stressade arbetsklimatet behöver man ha redskap för att hantera det. Jag blev utbränd för över tio år sedan och ser många kompisar som drabbas. Jag upplever själv att jag har ett behov av Wellify i och med min bakgrund. Jag behöver bli påmind om att ta paus från arbetet och att röra på mig så att jag inte får spänningar i kroppen, säger Johanna Nolsa.

Matilda Bjerndells ingång i appen har varit att få mer energi och att orka hålla uppe fokus under en hel arbetsdag. Conny Thom har haft ryggproblem och ser ett stort värde i rörelseövningarna.

Appen har en tydlig spelkänsla. Den skapar aktiviteter för rörelse, andningsövningar och interaktivitet på arbetsplatsen. Fem gånger på en arbetsdag ger appen den anställde en uppmaning som exempelvis att göra en övning för att stärka rygg eller nacke.

– Alla har olika behov. Någon behöver kanske lugnare andningsövningar för att komma ner i varv, en annan kanske behöver arbeta mer med rörelse. Det finns möjlighet att påverka svårighetsgrad och vad man vill göra, säger Conny Thom som själv demonstrerar många av rörelseövningarna i videoklipp.

– Vi har haft hjälp av en sjukgymnast med att kvalitetssäkra övningarna.

ANNONS

Johanna, Conny och Matilda hoppas också att appen ska stärka gemenskapen på arbetsplatserna. När appen introduceras på ett företag sker en gemensam introduktion för alla medarbetare.

Då och då får också användarna peppande utmaningar. Det kan handla om att ge en kollega en komplimang, eller att hämta en kopp kaffe eller te till vederbörande.

– Vi kallar dem för pepp-wellisar. Appen syftar inte bara till att man ska göra saker för sig själv, utan även tillsammans. Att skapa gemenskap och trivsel på arbetsplatsen ökar också produktionen och kreativiteten, säger Conny Thom.

De flesta vet ju att det är bra att röra på sig. Hjälper verkligen en app?

– Ja, för vi behöver den här påminnelsen. Jag kan själv fastna vid datorn och på det här sättet blir det av att jag reser på mig och aktiverar mig, säger Johanna Nolsa.

Hur har appen tagits emot?

– Det känns som att personalansvariga och HR är ganska medvetna i dag om hur stillasittande och stress påverkar. Många tycker att produkten är klockren, säger Conny Thom.

Johanna Nolsa:

– Den svåra biten har varit hur vi motiverar användarna att använda appen över tid och vi har verkligen djupdykt i det. Det är ju inte bara att ta fram en app, det ska bli en vana att använda den. Vårt mål är att sänka ohälsan på arbetsplatserna. Det är vår vision både nationellt och förhoppningsvis internationellt, avslutar hon.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS