Norvalla bjöd in till marknad

De senaste åren har Norvalla marknad tappat både i antalet besökare och knallar. Men fortfarande lockas folk till en av Västsveriges största marknader.

ANNONS
|

Sexåriga Loke Tamnes från Klastorp i Varberg klättrar upp på en av traktorerna som står uppradade på gräset.

– Det är roligt att köra traktor. Och det är ganska kul att vara på marknad, vi ska äta munkar sen, säger han.

Han är bara en av de tusentals besökare som i går besökte Norvalla marknad som anordnades för 39:e året i rad. Knallar och besökare trängs med karuseller, countrysångare och nybakade churros.

– Det är en väldigt trevlig marknad. Och välordnad såklart, säger Stefan Borginger med ett skratt.

Han har varit med i alla 39 år och jobbat frivilligt för att få marknaden att gå ihop. Vid hans sida står Ove Karlsson, som varit med i 37 år.

ANNONS

– Vi är 120 medlemmar i IF Norvalla som jobbar ideellt för detta och i år har vi fått ihop 200 knallar. Tidigare år har vi varit uppe i 25 000 besökare, men i dag ligger vi på runt 15 000. Men det är inte jättealarmerande och jag tror att vi har behållit vår attraktion. Minskningen tror jag delvis beror på ett generationsskifte, det är inte lika många unga som tar över efter de gamla knallarna, säger Ove Karlsson.

Att knallarna blir färre håller försäljaren Gullvi Engström, från Anderstorp i Gislaved, med om. Hon och maken John-Erik Engström har kommit till Norvalla marknad i nästan 35 år. De säljer verktyg, leksaker, hushållsprylar - ja, i princip allt man kan tänka sig - för endast 10 kronor.

– Försäljningen har gått sådär i dag tycker jag. Det här har varit en bra marknad, men man märker att det inte är lika många knallar längre. Men vi trivs väldigt bra här och det är en trevlig marknad med många turister, säger hon.

ANNONS