Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Det blir ett kärt återbesök i Varberg för Lennie den 24 februari. Genom åren har han bland annat gästat Gustavs (tidigare en del av Oscars).

  Norman hittar humor i det gubbiga

  Det har dröjt 27 år. Men nu ger sig Lennie Norman ut på turné med en egen show igen. – Jag har inte tyckt att jag har haft något nytt att berätta tidigare, säger komikern som hittade inspiration i bokskrivandet och insikten ”vad fan, jag är ju äldst”.

  Regnet öser ner då Varbergsposten möter upp Lennie Norman utanför Varbergs kyrka. Med raska steg beger vi oss i stället till stadshotellet för en värmande kopp kaffe. 
  För någon som följt Lennie Norman sedan genombrottet i slutet av 80-talet, är det något av en skräckblandad förtjusning att plötsligt sitta öga mot öga mot mannen som kallas för den svenska stå upp-komikens urfader. 
  Jag minns dig som väldigt rolig. Men hård.
  – Jag tror att det var medvetet från min sida. Jag var trots allt Charlie Normans töntiga son, det visste jag att de flesta tyckte om mig. Därför var jag både fräckare och tuffare än de andra komikerna. När jag bestämde mig för att tvätta bort den stämpeln så fick jag snabbt en ny, att jag alltid var under bältet. Men efter -93 har inte jag varit där. Fast det tror inte folk.
  Hur vill du beskriva din stil i dag då?
  – Mycket mindre rädd för att visa mitt snälla jag. Jag är fasadfri och erkänner villigt att jag har haft både fasad och attityd. 
  Lennie Norman menar att sättet att attackera olika ämnen har förändrats i scenframträdandet.
  – I dag blir det med mer distans och ett leende på läpparna. Fram tills man är ungefär 50 år kan man vara en arg, ung man. Därefter slår bilan till och då blir man en bitter och sur gubbe. Det vill man inte vara. 
  Nya föreställningen bygger vidare på Lennies humorböcker som har sålt i 70 000 exemplar. 
  Precis som föreställningens titel antyder är det åldrandet och ”gubbperspektivet” som är centralt.
  – Något som jag tycker är roligt är att myndigheter och företag har dålig koll på vilka vi är som blir pensionärer i dag, säger Lennie Norman och ger ett exempel:
  – När man fyller 65 så trillar erbjudandena in. ”Grattis, vi vill bjuda dig på en resa till Skokloster”. Jag vill inte resa till Skokloster. Vad tror de om mig? Jag lyssnar på Iron Maiden och Led Zeppelin, säger Lennie och skrattar. 
  ”Gubbvarning Live!” provspelades på Sagateatern i Borås i höstas. Sedan dess har Lennie Norman finlirat på några detaljer.
  – Det gick jättebra, men jag har ändrat på ett par saker. I och med att jag pratade oavbrutet i 90 minuter så fanns det ingen plats för publiken att vila. Det var skratt på skratt. Nu har jag lagt till musik och plockar fram gitarren några gånger. Dessutom tillkommer ett lite lågmält resonemang som inte innehåller skratt var femte sekund. 
  ”Gubbvarning Live!” spelas i Nöjeshallen den 24 februari.

  Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten