Ett charmtroll. Noel Glasell älskar musik och rörelse. Han iakttar och härmar gärna andras rörelser.
Ett charmtroll. Noel Glasell älskar musik och rörelse. Han iakttar och härmar gärna andras rörelser.

Noel har lärt sig hela alfabetet

Ett charmtroll som har lärt sig alla bokstäver. HN besökte Noel Glasell som har Downs syndrom för att se hur han har det idag.

ANNONS
|

Det var ett år sedan nu som vi senast besökte Noel Glasell. HN har följt honom sedan han bara var något år gammal. Nu är Noel snart fyra år och en tydlig personlighet.

– Han är alltid nöjd och gnäller aldrig. Syskonen slåss om att få ta hand om honom, berättar mamma Therése Hägg.

Den 21 mars är det den Internationella Downs syndromdagen och samma dag är det dags att rocka sockorna igen för att hedra våra olikheter.

– Vi kommer att åka till Världskulturmuseet i Göteborg med en annan familj för att träffa familjer som har barn med Downs syndrom och fira med dem, berättar Therése.

ANNONS

Noel är liten till växten och trots att han är fyra år så har han ännu inte lärt sig att gå. Han är född med en tarmsjukdom som också kan ha påverkat tillväxten. Nu har han genomgått en operation på tarmen vilket gör det lättare för honom.

– Vi får vara försiktiga med vad han äter, vissa saker som banan, blåbär och mjölkprodukter får han inte äta, säger Therése.

Det är uppenbart att han trivs med att sitta hemma i soffan och titta på barnprogram. Favoriten sedan en tid är det pedagogiska Fem myror är fler än fyra elefanter, en klassiker från 70-talet som har lärt många barn i Sverige att läsa.

– En dag så satt han här i soffan och tittade på kuddarna som har ett mönster av text. Plötsligt ljudade han bokstäverna en efter en. Det var då jag märkte att han kunde alla bokstäverna i alfabetet.

Det är inte bara ljudandet av bokstäver han snappar upp. Även gesterna och musiken tilltalar honom. När programledarna Magnus, Brasse och Eva struttar omkring i barnprogrammet och sjunger så hänger han med i soffan.

– Han älskar allt med musik. Hans favoritlåt just nu är Hello med Adele, berättar hans mamma.

ANNONS

I våras började Noel på förskolan. Det har gått bra förutom att han lätt blir sjuk och det tar lång tid att tillfriska från en infektion.

– Därför har jag varit hemma mycket med honom men jag ska börja studera nu, säger Therése.

Han tycker om att vara med de andra barnen men eftersom han helst säger ja till allting så har personalen fått träna honom.

– Han har fått lära sig att säga stopp när de andra barnen går på honom och vill ta hans glasögon.

När mamma Therése förklarar för Noel att de snart ska ta bilen för att åka till BVC så reagerar han dock direkt med motvilja men det går snabbt över.

– Han följer med oss på allt och kan sitta i fyra timmar och titta på när systrarna spelar innebandy. Han applåderar när det blir mål, även om det är fel lag, säger mamma Therése och skrattar.

En människa som föds med Downs syndrom har en kromosom för mycket. Den har tre exemplar av kromosom nummer 21 i stället för två.

Rubbningen orsakar en utvecklingsstörning som kan variera kraftigt från person till person. Downs syndrom medför en minskad risk för vissa cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns också en ökad risk för bland annat medfödda hjärtfel och medfött stopp i tarmkanalen.

ANNONS