Nervell hoppade av skolan – blev honorärkonsul på Hawaii

Finns det hopp om du lämnar gymnasiet, släpper jobbet på posten och flyttar till Hawaii? Anders Nervell, 52, lyckades. Sedan i våras är han honorärkonsul i Honolulu.

ANNONS
|

Nylighen utsågs han av svenska regeringen till det ärofyllda uppdraget på Hawaii. Efter beslut skulle de amerikanska myndigheterna godkänna Anders. Det tog tid.

– Jag var lite rädd att de skulle titta på betygen från PS.

Anders flyttade till Hawaii när han var 18. Han stod då lite i kvalet att stanna kvar eller flytta med sin mor till Hawaii.

– Min önskan i Sverige var bara att få spela trummor, men när jag kom hit hade jag inte så många val. Det var bara att ta tag i det.

Man kan tro att han gjorde ett rätt lyckosamt val.

ANNONS

– Det här är en ära. Och jag ska inte klaga. Jag har det riktigt bra, säger Anders, som i huvudsak tillsammans med en kollegor driver en advokatfirma på Honolulu.

Uppdraget som konsul är i grunden oavlönat.

Anders fick förfrågan om hans intresse för att ta uppdraget. Den förre hederskonsuln tänkte pensionera sig och ville höra sig för om lämpliga efterträdare.

Uppdraget innebär bland annat att fixa pass till nödställda svenskar eller pappersexercis när familjer fått tillökning.

Dessutom innebär det ett ännu mer breddat kontaktnät på Hawaii.

Han kallas tillsammans med andra i hans roll till informationsmöten om världsläget.

Men det är också möten i mer lättsamma former. I februari deltog han i en stor tillställning på Honolulu i Stilla havet, sydost om Japan och nordost om Australien.

– Det var en stor baluns med bland annat guvernör, borgmästare och säkert 400 personer.

Hälsa på i Sverige

Anders Nervell återkommer till Varberg då och då, ofta i samband med att Street Bourbon Bands träffas sista onsdagen i juli. I år var han inte med.

– Jag räknar med att åka nästa år. Det roliga är att jag kommer att ha fler resor till Sverige genom det här uppdraget.

ANNONS

Förra året var familjen med i Sverige, när han hälsade på släktingar och vänner. Hans fru Karen stortrivdes med att cykla här.

– Det var några soliga veckor och min fru sa att hon ville flytta, men jag påminde om hur det ser ut i Sverige i oktober.

Het bostadsmarknad

Anders Nervell jobbar som sagt på en advokatbyrå. Hans praktik inriktar sig mest på fastighetsaffärer, transaktioner. Vi talar om en överhettad svensk bostadsmarknad. Det begreppet bleknar när man talar om marknaden i centrala Honolulu. För en ny trea får du punga ut med närmare 30 000 kronor i månaden.

– Därför är det många av de yngre som lämnar Hawaii och flyttar till fastlandet för att söka jobb och bostad.

Hawaii lockar

Det är många svenskar som attraheras av Hawaii. Just nu bor det omkring 800 svenskar i staten Hawaii. Varje år kommer 10 000 svenska turister. Så nog har Anders Nervells roll stor betydelse för de svenskar som hamnar i nödläge inom konsulatets gränser.

Hur går det med trummorna?

– Jag har ett trumset på kontoret. Jag brukar hoppa på dem efter jobbet, när städerskorna gått hem. Här kan jag inte störa någon. Tänker nog köra lite nu efter vi har pratat.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS