Bäring hjälpte. Elever som inte klarar av skolan på grund av exempelvis en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och inte får rätt stöd riskerar att bli så kallade hemmasittare. Den här bilden är arrangerad men ska föreställa en elev som inte klarade av att ens vistas på skolområdet utan att få ångest. Med hjälp av Bäring tog hon sig tillbaka.
Bäring hjälpte. Elever som inte klarar av skolan på grund av exempelvis en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och inte får rätt stöd riskerar att bli så kallade hemmasittare. Den här bilden är arrangerad men ska föreställa en elev som inte klarade av att ens vistas på skolområdet utan att få ångest. Med hjälp av Bäring tog hon sig tillbaka.

Nedläggning av resursteam oroar

Resursteamet Bäring läggs ner. – Det är en katastrof för alla de familjer som nu inte får adekvat hjälp, säger Kerstin Charleson, specialpedagog i Bäring.

ANNONS
|

Resursteamet Bäring består av socionomer, specialpedagoger och en dramapedagog och har varit verksamt sedan augusti 2013. Det är en verksamhet där socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen ingår i syfte att samverka kring hem och skola. Bäring har varit ett stöd i flera svåra fall av lång skolfrånvaro och har visat vägen i svårlösliga skolsituationer genom att motivera till samverkan.

– Vi gör en kartläggning och ser vad som fungerar eller behöver förändras både i skolan och i hemmet. Därefter föreslår vi åtgärder som vi ofta är en aktiv del av. Våra uppdrag är inte bara riktat till enskilda elever utan vi arbetar mycket med klassrumsklimat genom dramainsatser och handledning till pedagoger. Stödet från flexteamen i skolorna är bra men det räcker i vissa fall inte, säger Kerstin Charleson.

ANNONS

Att Bäring nu ska läggas ner är delvis en ekonomisk fråga, enligt Joachim Wadström, grundskolechef. De pengarna som har bekostat verksamheten centralt finns inte kvar utan ligger nu i elevpengen. En annan tanke med förändringen är att korta avstånden i verksamheterna. Från Bäring har det funnits ett avstånd till rektorerna.

– Vi vill få ut reguljär verksamhet nära rektor. Bäring är en övergripande funktion. Rektor måste få vara rådig över sin egen verksamhet, säger han.

Ann-Sofie Linder, chef för barn- och elevhälsan, och Åsa Briggert, enhetschef barn, ungdom och familj, Varbergs Omsorg, har fått i uppdrag att se över hur den verksamhet som Bäring har haft ska kunna skötas på annat sätt.

– Vi har precis fått uppdraget så vi håller på och tittar på hur vi kan ta tillvara på det framgångsrika arbetet som Bäring har gjort. I nuläget har vi inga direkta svar, säger Ann-Sofie Linder.

Som vi skrev om häromveckan så har ett nytt projekt startats som heter Be Right Back, BRB. Det är till för att hjälpa hemmasittande ungdomar att må bättre.

När förvaltningarna som samarbetar kring Bäring nu har beslutat att lägga ner så är deras plan att införliva Bäring i Be Right Back.

ANNONS

– Det är risk för parallellspår annars. Nu kan vi nå en bredare målgrupp, säger Håkan Strömberg, chef för socialförvaltningen.

Men Kerstin Charleson är starkt kritisk till uppgiften om att Bäring och BRB ska slås ihop.

– Bäring är en permanent verksamhet till skillnad från BRB som är ett projekt fram till 2018. Bäring ger uppdrag till projektet BRB utifrån behov. Det är väldigt mycket kompetens och nätverk som vi har samlat på oss genom åren som nu går förlorad. Såvitt jag vet kommer ingen från Bäring att gå över till BRB, säger hon.

Beslutet har presenterats för politikerna och de var positiva till förändringen. Nu ska de fackliga företrädarna informeras och under våren kommer Bärings verksamhet successivt att avvecklas. Inga nya elever kommer att tas in.

– Men vi kommer inte att låta någon enskild falla mellan stolarna, säger Håkan Strömberg.

Det kommer heller inte att bli någon övertalighet av personal, enligt Håkan Strömberg, eftersom delar av personalen kommer att erbjudas andra uppgifter. Han tycker att Bäring har lyckats bra över tid.

– Det var en svårare resa än jag först trodde. De kulturella skillnaderna mellan förvaltningarna har varit stora men det blev bra till slut.

ANNONS

Bäring har 20 ärenden i kö. Kerstin Charleson känner sig orolig över vad som ska hända för dem nu.

– Jag är väldigt stolt över den verksamhet som vi har byggt upp och att vi har kunnat vara ett stöd både i skolan och i hemmen.

Fakta: Resursteamet Bäring

  • Resursteamet Bäring, som ingår i övergripande barn- och elevhälsan, arbetar som ett komplement till skolornas elevhälsateam.
  • De arbetar på organisations-, grupp- och individnivå med att hitta lösningar på sådant som inte fungerar. I Bärings tvärprofessionella team finns socionomer, specialpedagoger och en dramapedagog. Bärings uppdrag gäller hela grundskolan och Introduktionsprogrammet på gymnasiet.
  • Bäring startade den 15 augusti 2013. När de får ett ärende gör de en kartläggning av helheten; familj, skola och fritid. De samverkar med BUP, socialtjänsten, habiliteringen och andra aktuella aktörer.
ANNONS