Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

”Nätverk, rätta vägen till affären”

Att starta ett företag handlar många gånger om kunskap och en förmåga att skapa affärer. Martina Sjögren hade båda egenskaperna när hon för drygt ett år sedan startade Etik Interiör AB ihop med ägarna till Etik IT AB, ett bolag som bland annat levererar IT-lösningar, copy print, affärssystem och förbrukningsmaterial. Det var för att inte vandra ensam i företagsvärlden som hon bildade en allians med dem som en självständig nätverkspartner.

Affärslunchen 
Martina Sjögren, Etik Interiör AB

Det finns en röd tråd i Martina Sjögrens liv. En tråd som handlar om att skapa med färg och form. Martina konstaterar att redan när hon i 20-årsåldern var ansvarig för frukt och grönt i en mataffär i Mark så handlade det om skapa en attraktiv och säljande miljö. Detsamma kan sägas gälla för kontorsmiljöer.

– Forskningen visar att ju bättre folk mår på sin arbetsplats desto bättre presterar de. Ofta är det inte dyrare att göra det snyggt från början. Väljer man bara rätt kvalitet och hållbara produkter så lönar det sig i längden, säger Martina Sjögren.

Vägen fram till det egna företaget började 2007. Då levde Martina Sjögren i Halmstad med sin dåvarande sambo. Själv var hon butikschef på en Dialectbutik. När dottern närmade sig året ville de flytta till Varberg. Bland jobbannonserna fanns en tjänst som säljare åt ett kontorsinredningsföretag.

– När jag läste platsannonsen var det som om det stod ”Vi söker Martina Sjögren!”, säger hon.

Hon fick jobbet. Att hon var nyinflyttad och inte hade några förankringar i Varbergs företagsvärld skrämde henne inte. Martina Sjögren började metodiskt och energiskt bearbeta kontorsmarknaden i Varberg med omnejd.

– Jag började gå på alla företagsträffar som arrangerades och så blev jag aktiv i WIC. Idag sitter jag i styrelsen för innebandyklubben, säger Martina Sjögren.

I takt med att åren gick växte nätverket och försäljningen av kontorsinredningar ökade. Men till slut var utmaningarna slut och Martina Sjögren valde att sluta. Men hon var fortfarande övertygad om att branschen var den rätta för henne och viljan att driva ett eget företag växte. Hon skapade en allians med Etik IT och började kontakta olika leverantörer av kontorsprodukter som hon ville ha i sin portfölj.

– Jag säljer allt från ett skrivbord till helt kompletta arbetsmiljöer med textilier och ljussättning. Det är ett spännande arbete. Ibland är jag med i inredningsprocessen i byggnader som enbart befinner sig på ritbordet. Jag tar inte betalt för min tid, utan min lön kommer från produkterna jag säljer, säger Martina Sjögren.

Hon berättar att hon idag har ett samarbete med ett 40-tal leverantörer av tyger, belysning och kontorsmöbler, framförallt Edsbyn Kontorsmöbler som legat henne varmt om hjärtat ända sedan hon började i branschen. Bland andra leverantörer återfinns bland annat RH-stolen, RBM och Johansson Design. De flesta av hennes leverantörer är svenska.

– Jag föredrar att arbeta med svenska producenter. De har bra kvalitet, support, snabba leveranser, ett bra miljötänk och så är det enkelt att ha en kontinuerlig dialog med dem, säger Martina Sjögren.

Innan kunderna lägger sin beställning har de fått en 3D-bild ritad i P-Con Planner som visar hur slutresultatet kommer att bli. Martina Sjögren berättar att hon även arbetar med ljus- och ljuddesign.

– Det är stor skillnad på att inreda ett vardagsrum och en arbetsmiljö åt en stor personalgrupp. Det är många delar som ska hänga ihop på en arbetsplats. Det är allt från sammanträdesrum och matplats till kontorsplats och reception. Jag försöker spegla företaget i inredningen, säger hon.

När Martina Sjögren startade sitt företag i september 2015 gjorde hon först om ett rum hemma i källaren till kontor innan lokalen på Vagnvägen stod klar i februari 2016.

– Det är svårt att vara ensam när man startar företag. Jag kände killarna på Etik IT sedan tidigare och vi ville arbeta tillsammans. Ett nätverk gör det lättare att lyckas. Så nu sitter vi på Vagnvägen och arbetar ihop, säger Martina Sjögren och berättar att en del av lokalen är ett showroom i ständig förändring.

Genom att Etik IT hade många kunder bland företagen i Falkenberg med omnejd fick Martina en väg in att besöka många av deras kunder där och presentera sig.

Hennes målgrupp är små och medelstora företag samt organisationer och myndigheter på den offentliga sidan.

– Även om det bara är jag som är anställd i Etik Interiör så är jag inte ensam när jag genomför mina projekt. Jag har mitt kontaktnät av montörer, golvläggare, elektriker och så vidare, säger Martina Sjögren.

Första året har också gått bra. Etik Interiör omsatte drygt 5,4 Mkr och bland kunderna återfinns bland annat fastighetsbyråer, Folkets Hus, Marine Harvest och Varbergs Församling.

– Det är en tuff bransch med låga marginaler och många konkurrenter, men det har gått fantastiskt bra. Jag har enormt bra hjälp av mina kollegor, säger Martina Sjögren.

Slutligen är det bara att konstatera att Martina Sjögren inte bara är en kvinna som designar miljöer på datorn. Hon är även hands on. I lägenheten på Håsten byggde hon en nyligen en platsbyggd säng åt tvillingarna från grunden.

– Jag har alltid klarat mig själv, säger Martina Sjögren och berättar att när hon fyllde 18 år önskade hon sig inte smink, inte en cool jacka – hon önskade sig en skruvdragare!

Texten har tidigare publicerats i Hallands Affärer. 

IN PÅ LIVET Martina Sjögren

Ålder: 40

Familj: Särbo som bor i Bollnäs, tvillingarna Zander och Eliaz, 6 år, samt Filippa, 11 år

Bor: På Håsten i Varberg

Gör: Driver företaget Etik Interiör som förser kontor och offentliga miljöer med kompletta inredningslösningar i hela Halland

Yrkeskarriär i korthet: Ansvarig för frukt och grönt på Ica-butiken MM

i Mark, butikschef på Dialect i Mark och Halmstad, säljare på ett kontorsinredningsföretag och utbildad butikskommunikatör

Fritiden: Promenerar, inreder, snickrar, tapetserar, sitter i styrelsen för WIC, är med barnen och hittar lugnet i Hälsingland

Läser: ”Välj rätt! En guide till bra beslut.” av Katarina Gospic. Boken handlar om vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut

Lyssnar på: Det mesta, men helst rock. Det svenska metalbandet Opeth är favoritbandet

Tittar på: ”På Spåret” och dokumentärer ihop med dottern Filippa

Kan inte vara utan: Sina barns kramar och ett grått gustavianskt skåp som

hon fick av sin bildlärare när hon gick på högstadiet. Skåpet har följt med henne sedan dess

Äter: Kyckling och ägg i alla dess former

Dricker: Kranvatten

Detta visste du kanske inte om

Martina: Lyssnar mycket på proggrock och så träffade hon rockbandet Metallica 1992 i Göteborg. Dessutom har hon deras strof ”open mind for a different view” tatuerad på armen

Tre viktiga årtal

1999

Jag hoppade av gymnasiet. Jag hade hjälpt en lärare att göra ett scenografiarbetet på Rydals Museum. Det var då jag förstod och bestämde mig för att det jag skulle arbeta med i framtiden var färg och form.

2007

Det är ett viktigt år. Jag hade fått barn och ville flytta från Halmstad till Varberg. Och så fick jag tjänsten som kontorsinredare och flyttlasset gick. Men det var inte lätt att ta sig in på marknaden, det krävdes mycket hårt arbete.

2015

Det var året jag tog steget från anställning till att starta eget

i samarbete med Etik IT.

 

MEST LÄST