När skörden bärgades med mänsklig handkraft

Det råder skördetider. Det berör inte längre särskilt många Varbergsbor rent praktiskt. Det var annat förr. Nästan alla hallänningar var bönder eller fiskare. Skörden berörde de flesta.

ANNONS
|

Hallands Kulturhistoriska museum har i sitt magasin mängder av jordbruksföremål. Här finns massor av handredskap – men förhållandevis få motordrivna maskiner.

– Jordbruk är ett av museets huvudområden sedan början. Nu ser det inte ut så eftersom vi är det kulturhistoriska museet i länet. Självklart skulle vi vilja komplettera våra samlingar, men det finns inte utrymmen för större maskiner, säger Kristina Brixson, tf chef på Hallands Kulturhistoriska museums föremålsavdelning.

Många redskap känner vi förstås igen från jordbruk vi besökte som barn. När jordbruken blivit industrialiserade, är många av de vackert handgjorda verktygen bara ett minne. Det är inte så många generationer sedan folk – barn som gamla – tvingades arbeta hårt för att få lite bröd på bordet.

ANNONS

Slitet har märkt redskapen. De flesta verktygen är av trä. De är tunga och till synes svårarbetade. Aluminiumskaft och lätta skyfflar var en bit bort längre fram i tiden.

Men mekaniska lösningar förenklade arbetet efter hand. Små tröskverk letade sig in till de enkla lantbruken. Till slut kom bjässarna till skördetröskor som gjorde allt jobb i ett – och som samtidigt blockerar landvägarnas banor nästan upp till 96 procent.

– Nu har det gått så långt att det blivit trendigt att odla mat igen. Gemene man vet inte riktigt hur ett jordbruk fungerar. Då blir det spännande och exotiskt igen med att odla eget, säger Kristina Brixson.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS