Strider. Jan Myrdal och Lasse Diding har varit vänner i många år men nu är de på kollisionskurs med varandra. Bilden är tagen när de fortfarande var kompisar och tränade ihop.
Strider. Jan Myrdal och Lasse Diding har varit vänner i många år men nu är de på kollisionskurs med varandra. Bilden är tagen när de fortfarande var kompisar och tränade ihop.

Myrdal och Diding har hamnat i bråk

De två goda vännerna är i luven på varandra. Det handlar om tvist om hyror, insyn i Jan Myrdalssällskapet men också om det som Jan Myrdal uppfattar som hatmejl från Lasse Diding.

ANNONS
|

Författaren Jan Myrdal, 88 år, har tidigare varit boende och skriven i Varberg. I höstas flyttade han permanent till Fagersta för att komma närmare sin hustru och hustruns dotter. Fortfarande vistas han periodvis i Varberg för att ha tillgång till det bibliotek om 50 000 volymer som Jan Myrdal har skänkt till Jan Myrdalssällskapet.

Bråket handlar bland annat om huruvida Jan Myrdal ska betala någon hyra under de perioder som han vistas i Varberg. Just nu är han här för att slutföra arbetet med sin nästkommande bok

– Jag behöver vara i närheten av biblioteket för att kunna utföra mitt arbete som författare men samtidigt som jag är här så hjälper jag också till med arbete på biblioteket, berättar Jan Myrdal.

ANNONS

Uppbyggnaden av biblioteket handlar om att katalogisera böcker men också om att sammanställa privata noteringar som han själv gjort och som kan vara till hjälp för sökandet bland litteraturen. De frivilligarbetande som arbetar för att bygga upp biblioteket har gratis boende under sitt arbete. Det är Jan Myrdalssällskapet som förmedlar boendet men det är Lasse Diding, vice ordförande i sällskapet, som äger fastigheten. Frågan är om Jan Myrdal ska betala någon hyra.

– Jag kan inte diskutera frågan om hyra eftersom det är Jan Myrdalssällskapet som förmedlar boendet, säger Lasse Diding.

Jan Myrdal vill också ha större insyn i det interna arbetet. Författaren vill hållas underrättad om styrelsens arbete och vill att han och styrelsen ska samråda.

– Jag menar att detta alltid måste leda fram till en gemensam ståndpunkt men styrelsen vill ha veto.

Jan Myrdal säger att grundproblemet med sällskapet är att det bildades kring en levande och arbetande författare. Han anser att styrelsen tagit ställning mot honom som författare.

– Det är en svårighet att det blivit en konflikt mellan mig och sällskapet för sådant som jag har skrivit bland annat om skälen till Front Nationales framgångar i Frankrike. Jag kan inte gå med på att sällskapet ska bestämma vad jag ska tycka och tänka, säger Jan Myrdal.

ANNONS

Jan Myrdal säger sig ha svårt att bli publicerad i Sverige och menar att klimatet gör att möjligheterna för honom att publicera sig i svenska medier är begränsade.

– I dag är det bara gratistidningarna som tar emot material medan mina texter trycks i Indien, Finland och på andra håll i världen, säger Jan Myrdal.

Det har också gjort att hans ekonomi nu är ansträngd enligt honom själv.

Den största och viktigaste frågan handlar om bråket mellan honom och Lasse Diding och deras skrivna konversation.

– Trots att jag är van vid hårda, offentliga samtal så märker jag att jag blir personligt sårad av att bli utskälld och när Lasse Diding skriver att jag är slut och förfallen. Han uttrycker sitt missnöje på ett obehagligt sätt, säger Jan Myrdal.

Lasse Diding å sin sida förstår inte alls vad det handlar om. Han vill inte uttala sig om hyran över huvudtaget utan börjar i stället veckla in sig i diskussioner om man kan kalla det för ett boende då det endast är tillfälligt och resten hänvisar han till internt styrelsearbete. De hårda orden i konversationen säger han alltid har funnits där och ser inget problem i det.

ANNONS

– Jag har alltid tänkt på Jan som en riktig tuffing och det har alltid funnits en hård ton mellan oss. Det är tråkigt om han tagit illa vid sig, säger Lasse Diding.

Styrelsens ordförande Cecilia Cervin säger till HN att styrelsen jobbar med de frågor som rör hyran och Jan Myrdals påverkan på styrelsearbetet.

”Vad är det då som är så förfärligt i mina reflektioner över den åldrat förfallne JM? Jo, jag har med tydliga exempel visat att han på allt fler områden inte är tillräknelig och emot detta vänder sig förstås nu den utpekade otillräknelige....”

ANNONS