Misstänkta guldrånare säger inget

Den tredje rättegångsdagen om guldkuppen var snabbt avklarad. Samtliga fem åtalade förhördes men hade inte mycket att säga mer än: inga kommentarer.

ANNONS
|

Eftersom förhandlingarna tagit mindre tid än avsatt kommer slutpläderingarna att hållas i dag, onsdag.

Läs liverapporteringen från rätten här!

Det var ingen lätt uppgift som åklagare Klas Lundgren stod inför då han skulle förhöra de fem åtalade män som han ska försöka bevisa ha utfört rånet mot Victorins Guld i Varberg den 21 december förra året.

–Inga kommentarer, var allt åklagaren fick till svar då han ställde frågor.

I tur och ordning förhördes de fem männen om sina förehavanden den aktuella dagen.

– Jag har ingenting med rånet att göra. Jag har inte planlagt det eller varit inne i butiken i Varberg, anförde en av dem och sedan ville han inte säga någonting mer.

ANNONS

De övriga svarade på samma sätt med vissa variationer i ordval.

Se övervakningsfilmen från rånet här!

Åklagaren ville höra varför de åtalade i tidigare förhör sagt att de varit i Göteborg samma dag som rånet utfördes men ingen av dem ville svara på det. Han fick inte heller något svar på de frågor han ställde om tidigare utsagor från en av de häktade som förmedlats av dennes advokat, att det fanns en hemlig flickvän som skulle ha körts till Varberg.

Inte heller fick Klas Lundgren svar på frågan kring inköp av de mobiltelefoner som påträffats i bilen som de nu åtalade männen färdades i då de greps. Mobiltelefonerna ska enligt åklagaren ha köpts in av en flickvän till en av de åtalade. Till slut suckade åklagare Klas Lundgren och sa att han gav upp.

– Det är ingen idé att ställa några fler frågor då jag inte får några svar.

Innan de åtalade förhördes hördes också resten av målsägarna, bland annat butiksägare Hans Victorin som var den som också blev pickad två gånger i huvudet av rånarens pistol.

– Jag var jätterädd och tänkte bara att detta är över snart. Jag fick ett sår i huvudet efteråt, berättade Hans Victorin i rätten.

ANNONS

Detta ifrågasattes av en av försvararna. Han undrade varför inte denna uppgift framkommit under tidigare förhör.

– Jag var så skärrad och glömde först att säga det, svarade Hans Victorin.

En av målsägarna, det butiksbiträde som också var den som larmade säkerhetsbolaget, berättade hur hon och en kollega som befann sig i fikarummet då rånarna kom in försökte ta sig ut bakvägen. De hade fått fram nyckeln och skulle låsa upp dörren.

– Då tittar jag ut i butiken och ser att rånaren står och riktar pistolen rakt mot mig och säger: Backa! Jag fick en flyktkänsla eftersom vi befann oss i ett trångt utrymme och inte kunde ta oss ut.

Åklagare Klas Lundgren frågade om hon blev rädd.

– Jag var fullständigt skräckslagen, blev svaret.

Flera av målsägarna säger sig ha sovit dåligt efter rånet och haft andra psykiska reaktioner.

ANNONS