Misstänkta för mordförsök släpptes fria

Bröderna som misstänks för mordförsöket i Tvååker släpptes på fri fot efter rättegångens slut.

ANNONS
|

Ett stort jubel utbröt bland de tilltalade brödernas anhöriga när rådman Annika Persson Arcangioli meddelade rättens beslut: bröderna släpps fria i väntan på domen.

När åklagare Ann-Christin Claesson och målsägandebiträdet Martin Wahlin lämnade salen tillsammans stod de misstänkta bröderna kvar och kramades och grät glädjetårar.

– Överraskad vet jag inte om jag är. Jag insåg att den här möjligheten fanns, säger Ann-Christin Claesson till HN.

Ser du det som en indikation på vad som kommer i domen om tre veckor?

– Nej. Jag ser det bara som att rätten ansåg att det inte fanns skäl för fortsatt häktning.

ANNONS

Åklagare Claesson yrkade i sin slutplädering på att båda bröderna skulle stanna i häktet samt dömas till fleråriga fängelsestraff.

– Han (offret) har hela tiden varit klar med att det var bröderna som gjorde det. Det är högst osannolikt att han skulle ljuga om det.

Claesson lyfte fram ett sms som den yngre brodern, 21-åringen, skickade till sin storebror en tid före den brutala misshandeln i Tvååker. "Om inte vi gör honom handikappad ska jag göra det själv".

– Han har dessutom införskaffat ett basebollträ just för det syftet.

21-åringen, som offret har pekat ut som den mest drivande och aggressive under misshandeln, har flera gånger ändrat sin historia om vad som hände den där julinatten. Länge förnekade han att han ens varit i Tvååker.

– Det var först när han fick ta del av förundersökningen och blev överbevisad som han ändrade sin version.

Inför rätten berättade 21-åringen att han var med när den unge mannen blev nedslagen. Men själv ska han bara ha bevittnat misshandeln och alltså inte aktivt deltagit.

Den äldre brodern, 24-åringen, står fast vid sin ursprungsversion: han var inte ens med i Tvååker. Han får stöd av sin yngre bror. Offrets utpekande av 24-åringen kan anses vara svagare än utpekandet av 21-åringen. Offret kände 21-åringen väl men hade bara sett den äldre brodern ett par gånger.

ANNONS

Vid första rättegångsdagen yttrade offret att han knappt kände igen 24-åringen eftersom han då hade låtit sitt skägg växa. Delar av andra rättegångdagen kom därför att handla om denna ansiktsbehåring. Båda sidor tog fram bilder som skulle bevisa huruvida 24-åringen brukar bära skägg eller ej.

Mordförsöketi Tvååker

Den 7 juli noterade många Tvååkersbor att polisen hade spärrat av ett större område i samhället. En man hade blivit nedslagen på platsen under natten och polisen var på plats för att söka efter spår.

Offret berättade för polisen att han hade blivit misshandlad av tre män med basebollträn. Han kände igen två av dem.

Ett par dagar senare anhölls och häktades två halländska bröder misstänkta för grov misshandel. När de senare åtalades var rubriceringen försök till mord.

Bröderna har nekat till anklagelserna genom hela utredningen.

I går avslutades rättegången i Varbergs tingsrätt. Rätten ansåg inte att det fanns anledning att hålla kvar bröderna i häktet i väntan på domen, som meddelas den 16 november.

ANNONS