Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Minns du alla gamla mackar?

Förr drällde det av dem. I slutet av 2017 försvann den sista bemannade bensinmacken från Varbergs centrum.

Det är fortfarande inte förbjudet att ha en mack centralt. Men det ska passa detaljplanen – och några såna lediga utrymmen finns inte i dagsläget. Dessutom har det inte kommit in någon förfrågan de tio senaste åren. Det råder väl ingen tvekan om att det är få som vill ha bensinstationer i centrum.
Bensinmackarna som en gång fanns placerades strategiskt längs stadens genomfartsleder. Längs Västra Vallgatan och Kungsgatan fanns ett flertal mackar som fanns där folk körde bil. Det var där man passerade rikstvåan och dess klapprande gatstenar.

Macktätt område
Hela kvarteret Pipebruket var en central plats för bensintappar. Här omkring låg ombud för de flesta kända klassiska bensinbolag: Koppartrans, Caltex, OK, Gulf, IC och allt vad de har hetat. Numera finns det ingen möjlighet längre att tanka på området framför järnvägsstationen. Överhuvudtaget är de flesta mackarna placerade vid nya platser som Lassabacka och Varberg Nord.
Vi hittar några själlösa obemannade mackar, men de glömmer vi i den här bensindoftande tidsresan.

Blanda inte bensin
För det var oftast här man började resan mot sommarstugan eller semesterresan. Farfar tankade sin gröna Volvo Amazon ’61 på OK – eller IC – som han sa trots att skyltarna vid macken bytt namn för längesedan.
Var man medlem i OK, så tankade man på OK. Punkt slut. Just den märkliga idén fångade Galenskaparna After Shave upp bra i sin tv-serie Macken.
– Man ville inte gärna tanka från olika bensinbolag. En del hade föreställningen var att det inte var bra för motorn att byta bensin.
Det säger Ronald Johansson, som samlat på sig en enorm bildskatt när det gäller bensinmackar i Varberg.

Skamgränsen för bensin
Som barn minns jag att jag hängde på dörrkarmen på fönstret och såg de rullande siffrorna på pumpen för liter och belopp. Fascinerande av någon anledning Under en period rullade siffrorna lika snabbt. Bensinpriset hade nått skamgränsen en krona litern. Året var kring 1972-73, när oljekrisen skrämde slag på bilisterna. Jämför man med dagens penningvärde kostade bensinen lite drygt sex kronor.
Mjölken kostade 1,50 under samma period. Just den detaljen lyfte alla tiders revymästare Hasse & Tage fram i ett revynummer. Komiker har alltid varit samtidens betraktare.

Tekniskt center
Trulssons område på Rosenfred var den första bensinmacken när man kom in i Varberg. Det var här vid södra infarten jag dagligen hade min väg till skolan. Här tankade vi visserligen aldrig. Men här hände allt. 
Vid Trulssons stod bussarna parkerade. Till och med ambulansen utgick från den här platsen. Här fanns gatukök, smågodis och en Konsumbutik – ja ett litet vilda västernområde med ett virrvarr av fordon.
Men vi tankade aldrig vid Trulssons. Det var fel ”märke”. Caltex blev Texaco (The Texas Compnay) 1967 och sedan har bensinbolagen bytt skyltar med varandra.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten