Expanderar. Just nu genomför Södra Cell sin största satsning någonsin och nästan fördubblar sin produktion. Jonas Eriksson, platschef är nöjd med projektet.
Expanderar. Just nu genomför Södra Cell sin största satsning någonsin och nästan fördubblar sin produktion. Jonas Eriksson, platschef är nöjd med projektet.

Miljardinvestering på Södra

I vanliga fall jobbar runt 350 personer på Södra Cell Värö. Under maj månad kommer det att vara drygt 3 000. När arbetet är klart har fabriken nästan fördubblat sin produktion och blir därmed en av de största i världen i sitt slag.

ANNONS
|

Trafiken är tät på vägarna inne på industriområdet. Lastbilar, truckar och andra motorfordon samsas med arbetare på cykel eller till fots. Just nu jobbar ett par tusen människor innanför grindarna, inom kort kommer det att vara ännu fler.

Det handlar om Projekt Expansion Värö - den största satsningen i brukets historia, en investering värd drygt fyra miljarder kronor.

I dag produceras 425 000 ton barrmassa per år. Inom kort kommer produktionen att vara uppe i 700 000 ton barrmassa. Därmed blir Södra Cell Värö ett av de fem största barrsulfatbruken i världen. Bara Ryssland och USA har större bruk.

– Är man stor så är man också konkurrenskraftig, säger Jonas Eriksson som är platschef.

ANNONS

Arbetet började för ungefär ett och ett halvt år sedan. I juni i år beräknas allting vara klart, och i september sker själva invigningen. I maj månad kulminerar allt, när över 3 000 personer kommer att arbeta med projektet. Under den här tiden kommer produktionen att stå still i fem veckor. Detta för att man måste kunna byta ut vissa delar i tillverkningsprocessen. Men trots att arbetet har pågått under en längre tid har tillverkningen rullat på som vanligt under projektet.

– Vi känner oss stolta över att vi har kunnat ha produktionen igång trots att vi håller på med ett så omfattande projekt. Faktum är att 2014 och 2015 har varit våra bästa produktionsår. Det gäller att ha en bra attityd och se det positivt, och jag tror att många känner delaktighet i det här projektet, säger Jonas Eriksson.

Men visst har det märkts att det är mer folk än vanligt, berättar han. Man har till exempel fått bygga många nya parkeringsplatser och det är ofta kö i matsalen. Det sistnämnda har man löst genom att bygga ett jättelikt tält inne på området, med matsal och omklädningsrum.

En del kanske undrar varför man gör så stora satsningar på tillverkning av pappersmassa i tider när papperstidningsläsningen går ner. Men faktum är att pappersmassa används vid tillverkning av så mycket annat - där efterfrågan ökar. Förpackningar, etiketter, toalett- och hushållspapper och textilier för att nämna några exempel. En viktig orsak till den ökade efterfrågan är utvecklingen i länder som Kina och Indien.

ANNONS

– Så visst finns det en marknad, annars hade vi aldrig satsat. Många tror att pappersmarknaden är död eftersom papperstidningsläsningen går ner, men det stämmer inte, säger Jonas Eriksson.

I dag produceras 425 000 ton barrmassa/år. Nu bygger man ut till 700 000 ton/år. Då blir bruket i Värö ett av de fem största i världen.

Produktionsbygget har krävt en rad tillbyggen inom brukets nuvarande område. Bland annat ska en ny, 62 meter hög, massakokare ersätta tio mindre kokare.

Expansionen skapar 20 nya årsarbeten på bruket, 220 årsarbeten i skogen. Byggnationen skapar 1600 årsarbeten.

Investeringen kostar drygt fyra miljarder kronor.

ANNONS