Mer vegetariskt i Varbergs skolor

Två dagar i veckan kommer barn på Varbergs skolor och förskolor att serveras helt vegetarisk mat framöver. Politikerna tycker att det går för fort fram.

ANNONS
|

– Vi får följa upp det här jättenoga. Det får inte hända att ungarna inte äter för att de inte gillar maten, säger Harald Lagerstedt (C), ordförande i servicenämnden.

I veckan öppnade kommunens skolor dörrarna efter julledigheten och på skolmatsedeln finns nu enbart vegetarisk mat på tisdagar och torsdagar.

Under hösten bestämde barn- och utbildningsnämnden att två miljoner skulle sparas in på skolmaten för att få driftbudgeten att gå ihop. Kost och städ fick komma med olika förslag på hur besparingen kunde genomföras och ett alternativ var att införa ytterligare en helvegetarisk dag i kommunens bespisningar. Barn- och utbildningsförvaltningen sa ja till förslaget som började gälla direkt vid terminsstart.

ANNONS

– Problemet är inte att barnen inte får en näringsrik måltid utan att de måste lära sig att äta den, säger Harald Lagerstedt om beslutet.

Han är bekymrad över att barn helt enkelt kommer välja bort att gå till matsalen de dagar vegetariskt står på menyn.

– Nu har vi haft ett år med en vegetarisk dag och jag har förstått att det går åt mindre mat dessa dagar, säger Harald Lagerstedt.

På barn- och utbildningsförvaltningen framhåller man att all mat näringsberäknas enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Och att beslutet om mer vegetarisk mat ligger i linje med riktlinjer om att maten även ska ta hänsyn till miljön och hållbarhetsfrågor.

– Skolmaten har alltid diskuterats utifrån vad man är van vid för mat hemifrån och hur skolmaten smakar, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg.

Hon pratar om att skapa en upplevelse hos barnen med skolmaten och att det är viktigt att få dem att förstå hur bra det är med variation i kosten.

– Vi kan inte styra barnens matvanor men vi kan påverka, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson och tillägger:

– Vi har också väldigt många föräldrar som är vegetarianer idag.

ANNONS

Jeanette Qvist (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, tycker att man i stället borde ha gjort en organisatorisk förändring för att spara.

– Förvaltningen hade som alternativ att under loven slå ihop matserveringen för olika avdelningar, säger hon.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Micael Åkesson (M) framhåller att kommunfullmäktiges nya hållbarhetsmål från december innefattar mer vegetariskt i kommunen.

Kunde man inte ha sparat på något annat än maten?

– Ingen del i verksamheten har undkommit besparingar, säger Micael Åkesson.

Oroliga föräldrar har hört av sig till Hallands Nyheter. Veronica Bengtssons barn går på Deromeskolan och de äter inte maten eftersom de inte tycker att den är god.

– På Facebook har jag sett att andra föräldrar har börjat skicka med sina barn mat till skolan. Utan mat i magen kan de inte studera, säger hon.

Hon ifrågasätter att den vegetariska maten skulle vara billigare än kött.

Sjätteklassarna Caoinh Higgins och Tim Skeberg på Hagaskolan är däremot nöjda med skolmaten och tycker att det är en bra idé att införa vegetarisk mat ytterligare en dag i veckan.

– Det är klimatsmart, är de överens om.

Läs också HN:s ledare:

ANNONS

ANNONS