Ann-Charlotte Stenkil ser fram emot en fröjdefull jul. "Det är ett väldigt högt tempo för alla i kommunen, julen behövs för att ladda batterierna", säger hon. BILD: Conny Bengtsson
Ann-Charlotte Stenkil ser fram emot en fröjdefull jul. "Det är ett väldigt högt tempo för alla i kommunen, julen behövs för att ladda batterierna", säger hon. BILD: Conny Bengtsson

"Många vill ju att det ska smälla lite i politiken"

I två år har hon varit kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Frågan är om maktens korridorer har förändrat henne? – Det får du nästan fråga andra om, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

ANNONS
|

Under 2016 har Ann-Charlotte Stenkil hamnat i medias rampljus ett flertal gånger. Inte minst då hon i början av november föreslog att en del av Varbergs bostads bestånd ska kunna säljas ut till privata aktörer.

– Det var egentligen inget konstigt. Min fundering var varför allmännyttan bara ska få bygga hyresrätter där det krävs så mycket pengar för att ligga kvar med långsiktig förvaltning. Det är vi överens om över partigränserna.

– Så sa jag också att jag kan tänka mig att sälja ut delar av vårt bestånd. Då blev det den stora nyheten. Jag tror inte att det skulle säljas av stora tuggor, men det skulle vara ett bra sätt att få in pengar när Varbergs Bostad vill bygga nya hyresrätter. Istället för att vara utsatt och låna pengar kan de istället sälja av ett bestånd. Man har gjort så i många kommuner, även kommuner som har S-styre. Det är helt enkelt för att inte belasta sig för tungt, men ändå se till att bostadsproduktionen rullar på.

ANNONS

Vad är det viktigaste beslutet som har tagits för Varberg under året?

– Budgeten är det största, det är så mycket som ligger i den, inte minst alla investeringar där vi ligger på en rekordhög nivå. I längden är det inte hållbart. Vi har en puckel med både simhall, skolor och förskolor.

Behöver Varberg höja skatten?

– Vi lovar inte att vi inte ska göra det någon gång, men vi ska inte göra det i onödan. (S) har flaggat för det i många år. Det slår rätt in kommuninvånarnas plånböcker. Det är inte så att vi har låg skatt till bekostnad av kvalitén.

Men det klagas också på stora barngrupper på fritids exempelvis?

– Ja, det finns alltid utvecklings- och förbättringspotential. Men det är inte bara att säga att man ska ha mindre barngrupper, det krävs lokaler och där håller vi på att bygga ikapp.

Torgplanerna skrotas?

– Många har kommit med idéer och velat se en förändring, medan andra inte har velat röra torget alls. Då kände vi att vi får lyfta upp frågan till fullmäktige eftersom det blivit en oro. Det vi säger nu är att vi ska gå vidare med Brunnsparken, det finns pengar avsatta. Däremot går vi inte vidare med planerna på kyrkan och torget.

ANNONS

De tre arkitektförslagen kostade väl pengar?

– Ja, det är klart att de kostade pengar.

Men var det värt det när det inte blir något av dem?

– Ja, det, det tror jag man bedömer att det var. Sedan är det mycket tid som har gått till att engagera människor. Många har velat se en ändring. Det är säkert så att de blir besvikna. Personligen uppskattar jag enkla medel som isbanan på torget, den typen av tillfälliga installationer ser jag gärna. Men allt man gör med att bygga om i sten skulle dels bli jättekostsamt och dels går det inte att ändra sig om några år.

På tal om dyra ingrepp i gatumiljö och kostnader. Är du nöjd med Västra Vallgatan nu?

– Ja, jag tycker den är jättefin. Vi har fått mycket kommentarer på det. Sedan är det ingen bra trafiklösning, det bygger på respekt för varandra. Men gaturummets utformning är jättefin.

Du kan inte tänka dig en bilfri Västra Vallgata?

– Nej, vi vill ju ha en innerstad med liv, puls och aktivitet. Det är mysigt när folk går omkring och shoppar, lullar, fikar, bara rör sig i centrum. Sedan är det en balansgång. Nu öppnar ju handeln vid Lugnetrondellen, självklart blir folk nyfikna och vill åka dit och handla där också.

ANNONS

Vad vill Moderaterna göra för ungdomar framöver?

– Vi gör massor med saker. Sedan är ungdomar inte en homogen grupp, en del vill gå på Komedianten, andra vill spela fotboll eller vara med på Hallifornia. Skolan är jätteviktig, att vi har kvalitet i den. Det kanske inte är det som ungdomarna själva pratar om, men samtidigt är det den bästa hjälpen som vi kan ge att en ungdom går ut gymnasiet med bra betyg.

Vad är det roligaste som har hänt under året?

– Kommunen har fått många priser, bland annat för Årets stadskärna. Men en sak som jag är extra glad över är att Derome, i konkurrens med många andra kommuner, har valt att etablera sin modulfabrik i Varberg. Det innebär många arbetstillfällen och det är a och o för att vi ska få en bra utveckling i Varberg.

Ann-Charlotte Stenkil har nu varit kommunalråd i ett par år.

Har maktens korridorer förändrat dig?

– Det får du nästan fråga andra om. Man blir allt mer varm i kläderna, jag har blivit mer självsäker och vet mer hur saker och ting hänger ihop. Jag har kontakter varje dag både internt och externt, det byggs på kunskap. Sedan är det en utsatt roll att vara kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Ann-Charlotte Stenkil tycker att det råder ett gott samarbetsklimat i kommunen. Men påpekar att väljarna även vill se skillnader.

– Jana och jag har ett bra samarbete även om vi inte har samma uppfattning i alla frågor. Sedan ska man inte gå för tight med varandra heller, Jana är i opposition och vi i Moderaterna har ett samarbete i Alliansen och med Miljöpartiet. Det förväntas att vi har vår politik. Många vill ju att det ska smälla lite i politiken, att det ska finnas en opposition. Men man behöver inte ha olika uppfattningar i alla frågor.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Julquiz med Ann-Charlotte

  • När sändes Kalle Ankas jul första gången i SVT? – 1963. (rätt svar 1960)
  • Vad heter kyrkoceremonin på julaftons morgon? – Julotta! (rätt svar)
  • Hur många ljus har en klassisk elektrisk ljusstake? – Sju! (rätt svar)
  • Vem skrev Karl-Bertil Jonssons julafton? – Vet inte. Rätt svar: Tage Danielsson.
  • Vilken var årets julklapp 2015? – Någon teknikpryl. Kommer inte på det. (rätt svar: robotdammsugare.)

Rätt: 2/5

ANNONS