Många lockas till MMA Varberg

Rötterna till MMA Varberg började gro redan under 1990-talet. Nu händer det saker på allvar. – Ibland kan jag sitta och le när jag ser utvecklingen efter alla års slit, säger Mattias Degermo.

ANNONS
|

Vid det senaste klubbesöket 2014 i Flickskolan fanns ett 15-tal medlemmar. Nu håller MMA Varberg till i en träningslokal öster om Träslövs höjd. Det finns ett 70-tal aktiva medlemmar och träningslokalen är redan för liten.

– Det är klart att vi måste ha större lokal. Alla bara väller in för att träna med oss, säger Degermo.

Brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) är en av disciplinerna i MMA Varberg som även sysslar med grappling, shootfight och MMA.

BJJ står på schemat under det här passet. För VP:s oerhört oerfarna kampsportsögon påminner det om judo. Med japanska tillsatser har det blivit dagens BJJ.

– Det handlar till 100 procent om teknik. Det kan skilja 20 kg i vikt, men den som väger mindre kan vinna.

ANNONS

Hur ung kan man vara för att börja med BJJ?

– Vi har grappling kids (mellan fem och åtta år). Här kan man börja när man 13. Det är inga slag och sparkar. Det är mer som teknisk brottning.

Självförsvar och kamp är huvudsyftet i BJJ. Och det är nog inte tal om att det är bra träning. Den äldste i sällskapet är 50. Och han är samtidigt den nyaste medlemmen.

En av de som sadlat om fullständigt är Jaana Benjaminsson, 38. Under många år tillhörde hon landslaget i styrkelyft. Sedan augusti i fjol är det BJJ som gäller.

Har du någon nytta av att vara före detta styrkelyftare i det här sammanhanget?

– Ja, hela kärnan i kroppen är gigantiskt stark. Jag har själv en rätt bra rörlighet. Varje träningspass lär man sig nåt nytt. Och stämningen här får mig att stanna kvar. Det är världens justaste klubb. Alla kan vara med efter sin förmåga, så du är välkommen.

Nathalie Verboom, 15, tävlar för MMA Varberg men pendlar in från Kungsbacka. Hon har tagit medalj i alla tre tävlingar hon deltagit i.

– Inför första tävlingen var jag nervös. Jag var lite rädd vad som skulle hända om jag förlorade. Om jag skulle bli utskrattad och så.

ANNONS

Det blev inte alls så. Nathalie har redan erövrat respekt.

Det skiljer massor i vikt och ålder mellan de som tränar den här kvällen.

– Det funkar jättebra. Alla kan skoja med alla och vi trivs ihop.

Ett tiotal från MMA Varberg åker i helgen till Halmstad Open.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS