Mänskliga kvarlevor får värdigare hantering

I Hallands kulturhistoriska museums magasin förvaras skelett från omkring 200 människor. Dessa ska nu få journaler och packas om.

ANNONS

Leif Häggström, arkeolog på Hallands kulturhistoriska museum, tar på sig sina vita vantar innan han öppnar upp en av de bruna kartongerna i museets magasin.

– Dels vill jag inte få mögel eller liknande på mig som kan finnas på materialet. Och dels ska jag inte släppa ifrån mig fett eller dna på skelettdelarna, säger han samtidigt som han varsamt lyfter upp ett kranium ur kartongen.

Journalförs

Just den här skallen har tillhört en kvinna som dog i 60-årsåldern någon gång mellan åren 1530-1612. I pannan syns en tydlig, men läkt, pannskada och av käken att döma led hon även av rejäl tandlossning.

ANNONS

– Hon hade bara två intakta tänder kvar när hon dog. Hon hade även artrit i nacken och måste haft rejäla smärtor, säger Leif Häggström.

Det är just den sortens information som de mänskliga kvarlevorna i Hallands kulturhistoriska magasin nu ska märkas upp med. De ska helt enkelt få journaler.

– Det känns värdigt. Det här har varit en människa en gång – folk har älskat henne, folk har saknat henne när hon dog. Vi måste visa lite vördnad för de här kvarlevorna som finns här, säger Leif Häggström.

Fler föremål på mindre yta

I museets magasin, som inrymmer allt ifrån gamla möbler till skolaffischer, finns kvarlevor från omkring 200 människor förvarade tillgängliga för forskning om forna tider. Det är svårt att veta exakt hur många det rör sig om, eftersom man inte alltid kunnat avgöra till exempel vilken arm som hört till vilken bål vid utgrävningar.

– Majoriteten av kvarlevorna kommer från karmelitklostret i Ny Varberg som försvann 1525. Det grävdes ut på 1960-talet och då hamnade skelettdelarna här, säger Leif Häggström.

Förutom att få journaler packas kvarlevorna även om till ordentliga kartonger.

– En del kunde ligga i gamla juicekartonger från matbutiken. Det känns inte riktigt etiskt, säger Leif Häggström.

ANNONS

Att kvarlevorna nu får journaler, och även ska packas om för en värdigare behandling, är en del i ett större arbete med att ”möblera om” i magasinet. Fram till 2017 hamnade skelett som grävdes upp i Halmstad, men från 2017 ska det förvaras i Varberg.

– Det senaste halvåret har vi plockat bort hyllsystemet och ska ersätta det med ett kompaktsystem, alltså ett sätt att få plats med mer föremål på en mindre yta, säger Leif Häggström.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

I Hallands kulturhistoriska magasin finns kvarlevor, alltså skelettdelar, från omkring 200 människor.

För några år sedan gjorde en osteologstudent från Varberg, Johanna Andersson, ett gediget arbete med att undersöka skeletten. En del av det ligger till grund för det pågående arbetet med journalföring.

ANNONS