Lunarstorm fyller 20 år. Varbergaren och grundaren Rickard Eriksson bjuder på kryssningsfest för gamla medlemmar. Bild vänster: Mikaela Rudolfsson, Bild höger: Nyheter24-gruppen
Lunarstorm fyller 20 år. Varbergaren och grundaren Rickard Eriksson bjuder på kryssningsfest för gamla medlemmar. Bild vänster: Mikaela Rudolfsson, Bild höger: Nyheter24-gruppen

"Lunarstorm var 2000-talets rockmusik"

Många är nog de som fäller en liten tår av nostalgi om man nämner *kjamizar*, klotterplanket och Bjarne. När Stajlplejs, senare Lunarstorm, grundades i Varberg för 20 år sedan blev det snabbt succé.

ANNONS
|

Sagan börjar 1996 i den numera rivna "gula villan" på gamla Matex parkering. Varbergaren Rickard Eriksson var då 22 år gammal och på väg att starta vad som skulle bli världens första sociala medium.

– Jag och ett gäng grabbar jobbade där på ett utvecklingsbolag till Ljud och bildskolan. Om kvällarna pillade jag med Stajlplejs, säger Rickard Eriksson.

Efter ett par år hade Lunarstorm drabbats av växtvärk. Servern kunde inte längre hantera den stora mängden medlemmar och ibland kunde det ta en halvtimme att logga in. Då stod Rickard Eriksson inför ett vägskäl – skulle han lägga ner eller utöka? Valet föll på det senare. Vid millenniumskiftet blev det ett bolag och i samma veva bytte Stajlplejs namn till Lunarstorm efter Rickards flickväns användarnamn.

ANNONS

Läs också: Kärleken började på Lunarstorm

– Då flyttade vi ner till Tullhuset nere vid hamnen. Vi satt även i källaren på Societen, där det nu nedlagda diskot 1883 höll till på kvällarna, säger Rickard Eriksson.

När Lunarstorm var som störst i början på 2000-talet hade hela 1,2 miljoner medlemmar hittat dit. Världen hade aldrig tidigare sett något liknande. Internet var fortfarande ett relativt nytt fenomen och många oroliga föräldrar visste inte hur de skulle förhålla sig till barnens användande.

– Varje ny generation blir ifrågasatt av vuxenvärlden, och vi blev lite 2000-talets motsvarighet till jazzmusiken, rockmusiken och videovåldet. Men vi lyckades vända bilden av oss från bad guys till förebilder, säger Rickard Eriksson.

Lunarstorms karaktäristiska språk med ord som "kjamisar" och förkortningar som "å" i stället för "och" och "tebax" i stället för "tillbaka" är Rickard Erikssons eget verk.

– Jag älskar att leka med ord, säger han.

Även om Lunarstorm framförallt fanns för att prata med redan befintliga vänner var det inte ovanligt att hitta kärleken. Enligt en undersökning som Lunarstorm själva gjorde under sin mest populära period hade 5000 personer gift sig med någon de träffat där och nästan lika många bebisar hade blivit till.

– Det är jättemånga som berättar att de träffat sin partner på Lunarstorm. Vi digitaliserade analoga behov helt enkelt, säger Rickard Eriksson.

ANNONS

2011 lade Lunarstorm ned efter att ha förlorat många medlemmar till nykomlingarna Bilddagboken och Facebook. I oktober kommer Rickard Eriksson tillsammans med andra att arrangera en jubileumsfest för 20-åringen. Gamla medlemmar bjuds in till kryssningen M/S Birka Stockholm. Tanken är att det ska resultera i en bok och en dokumentär.

– Vi hoppas på åtminstone 500 deltagare, säger Rickard Eriksson.

I nuläget har över 2000 anmält sitt intresse på Facebooks sida för eventet.

ANNONS