Lucia kröntes av sopran i kyrkan

Nu är Varbergs Lucia 2016, Wilma Axelsson, krönt. Varbergs kyrka var fullsatt när Lucia och hennes tärnor bjöd på sång och ljus.

ANNONS
|

Årets Luciatåg började öva redan i början av oktober så Luciasången, I december, Himlen i min famn och de andra Luciasångerna sitter säkert. Själva lussandet började redan på Tjolöholms julmarknad i november så vid det här laget har tjejerna hunnit bli varma i kläderna. HN fick en pratstund strax före framträdandet på Jul i Nöjesparken.

–Nu har det nästan hunnit bli rutin. Det känns som att det går bättre och bättre, säger Alice Höök och får medhåll av de andra.

–Vi har kul och det är jätteintensivt hela tiden, säger Felicia Jarnung.

–Ja, och det är roligt att det är så intensivt. Vi har väldigt kul ihop och vi ska fortsätta att ses, helt klart, säger Uranella Devce.

ANNONS

–Vi har kommit varandra väldigt nära och det är bra när man ska sjunga tillsammans, säger Tea Hast.

Linnea Höök, Jacob Johansson och Stina Thompson hjälper till med allt runtomkring och Paulina Nilsson från Hallands 4H är Luciageneral med stenkoll på allt –som var följet ska vara vid vilka tider och hur lång tid de har på sig innan de ska hasta vidare till nästa framträdande.

–Här sjunger ni Luciasången en gång och sedan är hästarna som ni ska åka med på andra sidan där ute.

Stina Thompson delar ut de pälsfodrade jackorna som krävs inför paraden. Uranella Devce och de andra skrattar när de får på sig ytterplaggen. "Jag kan inte röra mig i den här!" "Som jag ser ut!" Så samlar tjejerna ihop sig och hittar koncentrationen innan det är dags att börja sjunga.

–Glöm inte att le, manar Linnea Höök.

Efter framträdandet i Nöjesparken blev det färd till kyrkan vid Torget för kröning. I paraden gick även nissar från 4H och många julklappshandlande varbergsbor stannade till för att se på och vinkla till följet.

I kyrkan var det fullsatt. Calle Karlsson spelade gitarr och sjöng innan det var dags för Lucia med tärnor.

ANNONS

Sopranen Karin Dahlberg krönte Wilma Axelsson till Lucia genom att tända ljusen i hennes krona. I sitt tal berättade Karin Dahlberg om sin barndoms Luciafirande då hon och hennes syskon sjöng för föräldrarna.

–När jag jobbade som musiklärare var Luciafirandet det roligaste jag visste på hela året –att få ägna mig åt det tillsammans med ungdomarna. Det är fantastiskt vilket ljus och hopp som förmedlas med Luciatågen, sa hon.

Fakta: Varbergs lucia 2016

Varbergs Lucia 2016 heter Wilma Axelsson och tärnorna heter Alice Höök, Elisabet Aronsson, Felicia Jarnung, Lisa Warfinge, Tea Hast och Uranella Devce. Tjejerna gör ett 60-tal framträdanden.

ANNONS