Lokala företag gillar inträdesjobb

Företag som Gekås och Strängbetong är positiva till Alliansens förslag om inträdesjobb. Det innebär att den anställde får en lön på omkring 14 000–16 000 kronor i månaden.

ANNONS
|

I veckan presenterade Alliansen sitt förslag om hur unga och nyanlända ska komma i arbete. Receptet är låga ingångslöner.

Hallands Nyheter har ringt runt till några lokala företag - som alla gillar förslaget om billigare arbetskraft. Fackföreningar däremot - totalsågar idén.

Magnus Andersson, som äger Ica Kvantum och Ica Hajen i Varberg, säger att han ser tydligt i sina livsmedelsbutiker att människor som har en vilja att lära, kan lära sig precis allt, även om kunskapen kanske inte fanns där från början.

– Vi är en arbetsgivare som har fostrat många ungdomar i en god anda genom åren. Jag tycker att det låter positivt med den här anställningsformen, för det är så många som lever i utanförskap i dag.

ANNONS

– Inträdesjobb är ett bra sätt att få nyanlända och unga utan gymnasieutbildning i arbete. I en matbutik skulle det kunna bli arbetsuppgifter som varupåfyllning, varumottagning och kassajobb.

Varför går det inte att anställa nyanlända och unga utan statliga subventioner?

– Det är väl så i dag att företag har sina anställda och har svårt att öka antalet. Men med billigare arbetskraft går det kanske att få fram ännu fler jobb.

Även Mike Olsson, fabrikschef på Strängbetong i Veddige, är positiv och säger att han under en längre tid har efterfrågat den här typen av anställningsform för nyanlända och unga.

– Sen om man gör på det här sättet eller sänker skatten för dem med lägst lön är väl en smaksak. Den fabrik som vi har i Veddige lämpar sig bra för unga människor.

– När det gäller nyanlända ska man komma ihåg att språket är viktigt för vår del. Hos oss gäller det att förstå instruktioner som är kopplade till kvalitetskrav. Ibland kan det vara en komplex svenska som är kopplat till rutinsystemet.

– Men det är olika bland nyanlända hur snabbt de lär sig ett nytt språk. Men jobbet i sig är inte så komplicerat, säger Mike Olsson.

ANNONS

Finns det inte en risk att människor blir kvar på låga löner?

– Nej, för i förslaget fanns en maxgräns på tre år och efter den tiden ska de sen in på vår lönetrappa.

Jan Wallberg, vd på Gekås, säger att företaget redan i dag anställer väldigt många ungdomar.

– Det är väl en av de viktigaste utmaningar som vi har att unga människor och nyanlända kommer in i arbetslivet tidigt. Om vi skulle anställa många fler med Alliansen förslag kan jag inte svara på, utan vi fyller det behovet av personal som vi har hela tiden.

– Om en 25-åring och en 23-åring söker samma tjänst hos oss så väljer inte vi den som är yngre bara för att vi får en rabatt. Hos oss är det viktigaste att få rätt medarbetare som passar in i vår verksamhet.

– Men Alliansens förslag kan få den effekten att man tar in några fler för att rabatten finns. Jag ser positivt till det om det kan skapa fler jobb. Sen kan jag förstå att det här är en känslig fråga för facket, det har jag full respekt för, säger Jan Wallberg.

Från fackligt håll har kritiken varit hård mot Alliansen förslag till inträdesjobb. Politiker ska inte hålla på med lönepolitik, tycker exempelvis LO, som får medhåll av tjänstemannaorganisationen TCO.

ANNONS

Emma Åkesson, ordförande för IF Metalls avdelning i Halland och med i förbundsstyrelsen, är inne på samma linje:

– Med den här typen av förslag finns det en risk för en lönedumpning neråt för allas löner, helt klart. IF Metall tycker att det är ett dåligt förslag, för det är arbetsmarknadens parter som ska jobba med de här frågorna, och det finns redan olika avtal inom yrkesintroduktion som går att tillämpa, säger hon.

FAKTA: Alliansens förslag

Den nya anställningsformen ska skrivas in i lagen och riktar sig till nyanlända, de fem första åren i Sverige, och personer under 23 år som saknar en gymnasieutbildning.

Anställningsformen är subventionerad för arbetsgivaren under de tre första åren. Det innebär att ingen arbetsgivaravgift betalas för den perioden.

Den anställde får en lön som ska uppgå till 70 procent av ingångslön i den aktuella branschen, vilket innebär omkring 14000–16000 kronor i månaden.

Det arbetsrättsliga skyddet motsvarar en provanställning på två år, som därefter övergår i en tillsvidareanställning.

Källa: Alliansen/TT

ANNONS