Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

Långt till attraktiv arbetsgivare

Kommunen har stora problem att rekrytera personal och nu behövs krafttag i frågan. Men Alliansens och Miljöpartiets förslag om hur det ska gå till imponerar föga på facken.

Vem ska lära de yngsta varbergarna siffror och bokstäver och vem ska hjälpa de äldsta att bädda sängen och klä på sig? Vem ska rita de nya bostadsområdena och vem ska hjälpa den som fastnat i missbruk att få rätsida på tillvaron?
Politikerna har anledning att fundera på detta, för Varbergs kommun har svårt att rekrytera personal. Fullmäktige har dessutom bestämt att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Den saken ska prioriteras 2016 – 2019.

Alliansen och Miljöpartiet tar upp problemen med personalförsörjningen i sitt första förslag till budget 2018. Alla nämnder får i uppdrag att jobba med frågan. Hälsofrämjande aktiviteter ska öka och organisationen ska trimmas vad gäller antalet chefer.
De konkreta förslagen är få, men å andra sidan har de tid på sig att återkomma. Budgeten ska inte klubbas förrän i november.

Om politikernas förslag i dagsläget är få är fackförbundens idéer om hur en attraktiv arbetsgivare ska vara desto fler. Det framgår av den förhandling som hållits om budgetförslaget enligt MBL.
Vision, SSR och Ledarna har förslag om sju timmars arbetsdag för utsatta och svårrekryterade yrkesgrupper, motion på arbetstid och öronmärkta pengar för en utveckling av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
De anser att pratet om kommunen som en attraktiv arbetsgivare kräver en verklig satsning.

Flera fackförbund påpekar att en snål grundbemanning skapar press. När det är svårt att få tag på vikarier ökar pressen, och som facken ser det är detta en anledning till sjukfrånvaro och stressad personal. "För att komma till rätta med detta krävs en större budget", skriver de i en protokollsbilaga.
Kommunal för återigen fram sin idé om att kommunen borde prova sex timmars arbetsdag på en arbetsplats.
Fackförbunden föreslår också lönelyft. Lärarnas Riksförbund tycker att budgetens sparbeting om en procent rimmar illa med önskemålen om bättre arbetsmiljö och minskad sjukfrånvaro.

Vilka konkreta förslag som Alliansen och MP kommer med i höst återstår att se. Ur ett övergripande perspektiv gäller det att kommunen är attraktiv i sin helhet, anser kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).
– Det är inte bara om hur man har det på jobbet. Det ska vara tryggt och finnas bra skolor, omsorg och saker att göra på fritiden. Det är helheten som är avgörande om vi ska ha konkurrenskraft gentemot andra kommuner.

MEST LÄST