Annie Karlsson fyllde 17 i början av oktober, men kunde köpa cigaretter utan några problem i fem av fem kontrollerade butiker.
Annie Karlsson fyllde 17 i början av oktober, men kunde köpa cigaretter utan några problem i fem av fem kontrollerade butiker.

Lätt för minderåriga köpa cigaretter

Sedan 1997 måste man vara minst 18 år för att köpa tobaksvaror i Sverige. Trots det verkar lagen vara okänd i flera av Varbergs butiker.

ANNONS
|

Annie Karlsson har aldrig köpt cigaretter. Hon röker inte, och har inte heller nått en ålder där det är lagligt för henne att införskaffa tobaksvaror.

Under en eftermiddag gick hon, tillsammans med Varbergspostens reporter, ut på stan för att göra sina första cigarettinköp. Och det gick oförskämt bra. I fem av fem butiker fick hon köpa cigaretter och inte på något av ställena kontrollerades hennes legitimation.

– Jag har fått höra att jag ser ut att vara äldre än 17, men man ska ju kontrollera de som är under 25, säger Annie Karlsson.

Ja, Statens folkhälsoinstitut rekommenderar att expediten ska begära legitimation av alla som ser ut att var under 25 år. Enligt Tobakslagen ska även de affärer som säljer tobaksvaror kontrolleras, så att de följer de regler som gäller. I Varberg är det Socialförvaltningen som genomför den kontrollen.

ANNONS

– Vi har ett centralt register på alla som har anmält att de säljer tobak och kontrollerar dem minst en gång per år, säger Helén Albino Andersson, tillståndshandläggare.

Vid kontrollen undersöks hur butikschefen, eller motsvarande, informerar de anställda om vilka regler som gäller. Då det är den enskilde expediten som ansvarar för legitimationskontrollen är det viktigt att de informeras noga.

– Ingen ska kunna säga att de inte vet vad som gäller, säger Helén Albino Andersson.

En av butikerna som sålde cigaretter till Annie Karlsson är Dianas godis.

– De har fått böter tidigare för att de sålt till minderåriga, så om de gör det igen är ju det inte bra, säger Helén Albino Andersson.

Raul Chavez, som äger Dianas Godis, tycker dock att kunder kontrolleras noga vid tobaksinköp.

– Det är många som försöker köpa här och kommer med olika förklaringar till varför de inte har legitimation med sig. Men kan de inte legitimera sig blir det ingen försäljning. Jag försöker ha stenkoll på ungdomarna, säger han.

Han säger också att det händer att de som är äldre än 25 även de kontrolleras.

– Det är en stor marginal mellan 18 och 25 år, så det är inte lätt för minderåriga att komma undan, säger Raul Chavez.

ANNONS

Annie Karlsson kunde även köpa cigaretter på Direkten Mixen och Preem, trots att båda affärerna säger sig vara noggranna med kontrollen.

– Eftersom vi är en spelbutik kollar vi legitimation på alla som ser ut att vara under 30. Vi brukar sköta oss väldigt bra, säger Mike Gamperl, som äger Direkten Mixen.

Han tror att hans butik är tillräckligt liten för att kunna ha bra koll på kunderna.

Per Beckman är butikschef på Preem. Han tror inte att folk under 18 brukar komma undan med att köpa tobaksvaror i hans butik.

– Nej, det tror jag inte är vanligt. Kontrollen sitter i ryggmärgen liksom. Det är lag på det, man ska fråga alla som man tror är under 25, säger han.

Även på Pressbyrån vid stationen såldes cigaretter till Annie Karlsson. Butikschef Anders Melin menar att de försöker vara noggranna, men att det trots allt finns en risk att en expedit missar att kontrollera legitimation.

– Vi har så många kunder här varje dag, så visst kan man missa, säger han.

Enligt Anders Melin pratar han mycket med de anställda om vilka regler som gäller, men påpekar också att det kan vara väldigt svårt att se på en person om denne är under 18 eller ej.

ANNONS

– Jag har haft folk som har varit 16 som jag trott varit 25, och tvärtom. Den äldsta jag har kontrollerat legitimation på var 34 år, säger han.

Även Allans kiosk sålde cigaretter till Annie Karlsson. Varbergsposten har försökt nå butikens chef, men har inte lyckats.

Allans kiosk

Dianas godis

Direkten Mixen

Preem

Pressbyrån

(Ingen av butikerna ville se Annies legitimation)

Varje butik som säljer tobak ska ha anmält försäljningen till den förvaltning som har ansvar för tillsynen.

Det är personen som säljer tobaksvaran som personligen har ansvar att den som köper är minst 18 år. Expediten måste därför kräva att kunden uppvisar giltig legitimation om det inte står klart att köparen uppnått nämnda ålder.

Statens folkhälsoinstitut rekommenderar att expediten ska begära legitimation av alla som ser ut att vara under 25 år.

I en butik där tobak säljs ska det tydligt skyltas att tobaksförsäljning till minderåriga är förbjudet. Skylten ska placeras på dörren och vid produkterna.

ANNONS