Slog fel. Lärarlönelyftet skulle höja statusen hos läraryrket var tanken. Det blev inte som planerat. Många lärare känner sig orättvist behandlade och vissa funderar till och med på att byta yrke.
Slog fel. Lärarlönelyftet skulle höja statusen hos läraryrket var tanken. Det blev inte som planerat. Många lärare känner sig orättvist behandlade och vissa funderar till och med på att byta yrke.

Lärarna i uppror efter lönelyft

Lärarlönelyftet har lett till ilska, besvikelse, uppsägningar och sjukskrivningar på Varbergs skolor. Inte heller barn- och utbildningsförvaltningen tycker att statsbidragets riktlinjer är bra.

ANNONS
|
Lärarlönelyftet är ett statsbidrag som har delats ut till alla Sveriges kommuner för att stärka lärares löner. Det övergripande syftet med satsningen är att "höja statusen och attraktiviteten i läraryrket och därmed i förlängningen bidra till högre kunskapsresultat i skolan". Varberg har fått 16,8 miljoner kronor. Dessa pengar har fördelats på 388 lärare i grundskolan och gymnasiet. Från och med den 1 juli i år till och med den 30 juni 2017 får dessa lärare en löneökning på 2 500 kronor i månaden. Vissa riktlinjer gavs till kommunerna men sedan var det fritt att göra upp egna kriterier. Det har varit rektorernas uppgift att besluta vilka som ska få ta del av lönelyftet.Som vi tidigare har berättat valdeFalkenbergs kommun att ge lönelyft även till en del av förstelärarna. Varbergs kommun har inte gett till dem. Vissa kommuner permanentar löneförhöjningen. Det gör inte Varberg. – Vi vill se hur det ser ut nästa år. Det har aviserats att det kommer statsbidrag för lärarlönelyftet men vi vet inte hur stort och hur det kommer att tilldelas kommunerna, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Sten Hagberg, lärare och distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland, berättar att reaktionerna från lärarna har varit många sedan det blev klart vilka som tilldelas bidraget. – Många är besvikna. Det finns de som har sagt upp sig och har valt att byta yrke, säger han. – Modellen som har valts är olycklig. Jag hade hellre sett att vi hade fått bidraget som en klumpsumma att använda i den ordinarie löneöversynen alternativt riktlinjer som kunde bredda tilldelning till fler lärare, säger hon.

Läs också:Lärarilska över ökade löneklyftor

Nu var de tvungna att ge mellan 2 500 och 3 500 kronor extra i månaden till varje lärare som beviljades bidraget. Det gjorde att pengarna inte räckte till alla även om de valde den lägsta summan.

Sten Hagberg är kritisk till hur frågan om lärares löner hanteras.

– Först kom förstelärarreformen och nu det här lärarlönelyftet. De här satsningarna uppfattas som slumpmässiga och oförutsägbara. Man måste kunna räkna med att göra karriärsteg som lärare, säger han.

Han tar också upp risken med att de lärare som inte har fått lönelyftet söker sig till andra kommuner för att på så sätt få upp lönen. Om de senare söker sig tillbaka till Varbergs kommun kommer de att kräva en högre lön.

ANNONS

– Det kommer i slutändan att kosta mer att ersätta dem än det hade gjort att ge dem högre lön från början.

Fotnot: Malin heter i verkligheten något annat.

Lärarlönelyftet i Varberg

Kriterierna som Varbergs kommun har ställt upp utöver de centrala riktlinjerna för lönelyftet.

  • Läraren ska arbeta i elevgrupp minst 80 procent av arbetstiden.
  • Ska inte vara skolledare.
  • Ska inte vara förstelärare.
  • Ska ha arbetat i elevgrupp under minst fyra läsår efter examen och att legitimation har erhållits under tiden.
  • Ska ha arbetat minst två läsår i avsedd verksamhet i Varbergs kommun.
  • Tio procent av bidraget har tilldelats lärare inom fritidshem och förskola.
ANNONS