Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Lämnar Centern efter uttalande om judar

Centerpolitikern Kristina Lindfeldt har tvingats lämna partiet efter att ha uttryckt sig negativt och fördomsfullt om judar på Facebook.

Christofer Bergenblock, vice ordförande i Centerpartiets distriktsstyrelse, uppmanade mer eller mindre Kristina Lindfeldt att lämna partiet.  
Under onsdagseftermiddagen, efter att Hallands Nyheter börjat intressera sig för händelsen, kom beskedet att centerpolitikern lämnat. 
– Skönt och bra att hon drog den slutsatsen, säger Bergenblock. 
Centerpolitikern har ett mindre förtroendeuppdrag i lokala säkerhetsnämnden och är ingen betydande person inom partiet. Men Kristina Lindfeldt fanns med på partiets valsedlar till både kommunen och regionen inför valet 2014.   

Två dygn efter terrorattacken i Stockholm skrev hon på Facebook om sina konspirationsteorier. 
"Är det bara jag som ser kopplingen terrordåd Stockholm- partikongress S-fortsatt beslut åtstramad asylrätt? Stefan L och övriga i partiledningen, var väldigt snabba med att "utnyttja" händelsen för eget syfte: fortsatta hinder för asylrätt. Frågan väcks: har någon betalat den apatiska mannen från Uzbekistan med utvisningsbeslut? Finns en koppling till Palmemordet?"

Hallands Nyheter var i kontakt med Kristina Lindfeldt några timmar innan beskedet om avhoppet. Då ville hon inte utveckla sin tankar kring kopplingen mellan terrorattacken i Stockholm och Palmemordet. Senare under onsdagskvällen tog hon kontakt med redaktionen på eget bevåg.

Förutom konspiratoriska uttalanden om dådet i Stockholm eller 9/11 så fäller hon vid ett par tillfällen kommentarer om judar.
Hon menar att de läckta citaten är en del av en smutskastningskampanj och säger att hon själv har anmält Christoffer Bergenblock för förtal.
– Det är en oerhört allvarlig anklagelse att anklaga någon för att vara antisemit, säger hon.

Men du skriver ju på att världen styrs av judar och att det är viktigt att ha i åtanke. Det är väl i sig uttryck för antisemitism?
– Men det är ju så. De har en oerhörd stor del av världens samlade tillgångar. Men jag kunde ju ha strukit judar och bara skrivit Rothschild.

Varför tycker du att det är viktigt att ha i åtanke när du pratar om terrorism och 9/11?
– Man måste kunna få diskutera bakomliggande orsaker utan att bli anklagad för antisemitism. Det blir en väldigt ensidig diskussion om islam när en stor del handlar om USA och Israel. Det är ett väldigt fokus nu på muslimerna som kommer hit och det är de som jag kämpar för, säger Kristina Lindfeldt. 

På Facebook skrev fritidspolitikern även att hon ser en koppling mellan attentatet i Stockholm och det i Paris, att det troligen är ett nätverk som agerar för en restriktiv invandringspolitik, ett nätverk med förgreningar in på central nivå inom politik och polisväsende. 
"Det krävs inte mycket hjärnceller för att inse att det ligger mycket bakom terrorattacken på Drottninggatan".  

Uttalandena om judar, en bit in i Facebook-tråden, fick hennes partikollega Christofer Bergenblock att reagera kraftfullt. Han fördömde den antisemitiska propagandan och uppmanade Kristina Lindfeldt att radera tråden omgående. 
– I Centerpartiet ryms många åsikter, men inte antisemitiska, säger han.
Kristina Lindfeldt reagerade också och kallade Bergenblocks anklagelser för "diktaturfasoner" och "mobbing" i Facebook-tråden. 

Hur kan en person med antisemitiska åsikter hamna på Centerns valsedlar?
– Det är för mig rätt obegripligt. Jag har inte tidigare hört personen uttrycka den här typen av åsikter och jag utgår från att inte någon annan har det heller. 
– Det är en nomineringskommitté som har arbetat fram vilka kandidater som är lämpliga att ställa på en lista. Om det här varit uttryckt i de sammanhangen hade personen aldrig hamnat på en centerpartistisk lista. Det är väldigt förvånande, säger Christofer Bergenblock som framhåller att uttalande inte stämmer överens med partiets värdegrund eller idéprogram.  

Det senare håller möjligen Kristina Lindfeldt själv med om.
– Jag är väl inte anpassad för Centerpartiet. Jag vidhåller att väst, USA och Israel, har en stor påverkan som föder islamofobi. Om det jag skrev misstolkades är det inte bra, men det var på min privata Facebook-sida.

FAKTA: Här är några av centerpolitikerns kommentarer på Facebook:

"Är det bara jag som ser kopplingen terrordåd Stockholm- partikongress S-fortsatt beslut åtstramad asylrätt? Stefan L och övriga i partiledningen, var väldigt snabba med att "utnyttja" händelsen för eget syfte: fortsatta hinder för asylrätt. Frågan väcks: har någon betalat den apatiska mannen från Uzbekistan med utvisningsbeslut? Finns en koppling till Palmemordet?"

"Jag tycker att allt känns upplagt. Skulle han gjort detta utan en koppling, så skulle han kört bilen med fler på Drottninggatan. Ännu en Christer Pettersson som utnyttjas av "kretsarna". 

"Jag såg även en koppling mellan attentatet i Paris och möjlighet till stängda gränser i Frankrike. Troligen är det nätverk i Europa som agerar för en restriktiv invandringspolitik. Ett nätverk som går in på central nivå i politik och polisväsende."

"Det krävs inte mycket hjärnceller för att inse att det ligger mycket bakom terrorattacken på Drottninggatan".  

"Hur många av er känner till agendan kring 9/11 som nu planerar utredas av Trump? Tex att tusentals människor fått cancer efter räddningsarbetet? Det förvarades kemikalier i bottenplan på ett av tornen. Det var mycket få om ens några judar närvarande på arbetet 9/11. 

"Betänk att världen styrs av judar i form av familjen Rothschild. Detta är alltid viktigt att ha i åtanke. De har tillgångar inom fastigheter, banker, naturtillgångar, läkemedel, vaccin, vapenindustrin osv."

"Det jag skrivit om att de som äger de största tillgångarna i världen är judar är känt av alla. Saudiearabien är undantaget med är ju i sig uppbackat av väst. Att judar lyckas beror mkt på att de satsat på utbildning och studier plus att de tillåter förräntning av pengar och banklån.  Du behöver komma ut ur din skyddade verkstad Christoffer. "

"Jag föreslår att vi bryter kommenterandet. Jag har fått ta emot tillräckligt med skit i detta inlägg. Främst från en viktigpetter vid namn Christoffer."

MEST LÄST