Håkan Johansson och Fredrik Hallman jobbar på kyrkogårdsförvaltningen i Varberg.
Håkan Johansson och Fredrik Hallman jobbar på kyrkogårdsförvaltningen i Varberg.

Kyrkogårdarna sparar på vattnet

Även om det inte råder bevattningsförbud i Varberg är grundvattennivåerna låga. Därför har kyrkan bestämt sig för att inte automatbevattna kyrkogårdarna. HN ställde fem frågor till Håkan Johansson, tekniker och kyrkogårdschef Fredrik Hallman som sparar på vatten inom Svenska kyrkan.

ANNONS
|

Om det inte i kris, varför spara?

– Det är viktigt att hushålla med resurserna och vårda det naturarvet vi har fått. Att ta ansvar helt enkelt. Det är ett sätt att visa solidaritet med dem som har problem. Det känns inte rätt att ösa på om det är problem på andra ställen i landet, sägerFredrik Hallman.

Hur går det till?

– Normalt sätt kör vi automatbevattning sex nätter i veckan på våra tre kyrkogårdar, Sankt Görgen, Stenåsa och på Östra, nere i staden. Blir det mycket regn i sommar kommer vi inte att slå igång bevattningen alls, säger Håkan Johansson.

ANNONS

Hur kommer det gå för växterna?

– Det värsta som kan hända för gräset är att det bli mer gult än grönt, men det kan vi stå för. Blir det extrem torka och värme kommer vi att gå in och stödbevattna nyplanterade träd, perenna rabatter och våra skötselgravar med 150.000 liter i veckan.

Även om det inte bli extrem torka så kommer viss stödbevattning att ske som på skötselgravar,Fredrik Hellman.

Hur mycket kommer ni spara?

– I vanliga fall använder vi 1,2 miljoner liter vatten i veckan när det är stabila nivåer. Skulle vi behöva stödbevattna sparar vi ändå över 1 miljon liter vatten i veckan,Fredrik Hellman.

Vad är det för typ av vatten ni sparar på?

– Grundvatten. Vi har egna brunnar med som pumpa upp det från 100-meters djup, så det är inte vanligt dricksvatten. Är det så att grundvattennivåerna stiger kommer vi börja automatbevattna med gott samvete igen, men inte som det är nu,Håkan Johansson.

ANNONS