Anders Edenroth, Emma Nilsdotter, Morten Vinther, Lisa Östergren och Janis Strazdins i The Real Group intar den 18 juli scenen på Varbergs Teater
Anders Edenroth, Emma Nilsdotter, Morten Vinther, Lisa Östergren och Janis Strazdins i The Real Group intar den 18 juli scenen på Varbergs Teater Bild: Markku Pihlaja

Kvintetten där rösten betyder allt

Efter att ha rönt framgångar i såväl USA och Asien som ute i Europa vänder The Real Group nu sina röster mot de svenska sommarscenerna. Den 18 juli besöker de Varberg.

ANNONS

Instrument i alla ära, men medlemmarna i The Real Group vet hur man med rösten allena trollbinder sin publik - världen över.

Gruppen bildades redan under 80-talet och har varit aktiv sedan dess, även om medlemmarna har varierat. Jazz, pop, klassiskt - få är de genrer som inte tolkats.

Emma Nilsdotter är en av fem medlemmar i gruppen.

Hur kom du in i bilden?

– Det är lite lustigt, jag kom in på ett vikariat och trodde att jag bara skulle vara med i ett år. Tio år senare är jag fortfarande kvar och jag är liksom inte färdig heller känner jag, det tycker jag är skithäftigt, säger Emma Nilsdotter

ANNONS

Vad betyder sättet ni framför musik på, för dig?

– Att det är lika spännande varje gång vi har konsert - att se var det bär hän. I och med att man inte har några instrument i a capella blir det ju väldigt naket och intimt. Skört. Även fast vi övar jätte, jättemycket är det spännande den här grejen att vi bara kastar oss ut varje gång, där varken vi eller publiken vet var det kommer sluta.

"Holy moment"

För Emma Nilsdotter betyder musiken allt. Uppvuxen i Lappländska Vilhelmina började hon som tolvåring i pappas dansband. Inget hon var stolt över då, men i efterhand värdesätter hon erfarenheten högt.

Det är också från just Vilhelmina som ett av hennes starkaste minnen med The Real Group utspelar sig.

– Vi skulle sjunga en sång som heter Gøta. En ordlös, ganska dramatisk sång som har sitt ursprung från en resa till Färöarna. Mitt under sången, med fjällen i bakgrunden, fick jag ett "holy moment" och det kändes som att det var en helt ny låt, skriven för Vilhelmina. Och då ska man tänka att det är en sång jag hade sjungit vid varje konsert i de fyra år jag dittills hade varit med i gruppen.

ANNONS

Nyfikna på musiken

Förutom att turnera runt om i världen ägnar sig både aktiva och före detta aktiva medlemmar i The Real Group åt mentorskap genom The Real Group Academy.

Med lektioner och workshops sprider de sina kunskaper kring a capella och nyligen hölls en hel festival i deras namn för collegestudenter i USA.

Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Det är många saker som kanske inte är någon hemlighet, men bara det att gruppen i sig började för så längesedan när det inte fanns något liknande, så namnet har ju etablerat sig.

– Och sedan, ja, vi är väldigt mänskliga. Vi åker ju runt och vi träffar gärna fans och körer - vi vill träffa människor, jag tror helt enkelt att nyfikenhet är vårt koncepts hemlighet! Vi är nyfikna på musiken och vi njuter av att framföra den.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS