Kusthotellet vände motgång till medgång

För fyra år sedan gick Kurorten igenom en tuff period där utvecklingen gick åt helt fel håll. Med nytt namn, ombyggnad och delvis förändrat koncept har det nu vänt. Inte minst är segern i Spa Awards ett kvitto på det.

|

Till hotelldelen levereras nya mattor och i spaavdelningen monteras det nya fotbadet upp. Renoveringen av Varbergs Kusthotell är till stor del genomförd men pågår fortfarande när HN kommer på besök.

– Vi ville förändra våra gästflöden och öppna upp mot havet, säger Terese Asplund, vd för Varbergs Kusthotell.

Förändringsarbetet började redan för fyra år sedan. Då var företaget i stort behov av förändring. Lönsamheten var inte tillräcklig och kurvorna sluttade åt fel håll.

– Vi hade inte hängt med men när vi väl bestämde oss var vi snabba på att ställa om och skapa ett koncept som kunderna vill ha.

Research gjordes bland kunderna och personalen utbildades. De 158 hotellrummen har renoverats några åt gången, ingången har flyttats, restaurangen har fräschats upp och en spalounge har byggts.

– Vi vill få in den röda tråden i allt. Nu hänger restaurangen ihop bättre med bistron och vi har även försökt få in samma känsla i hotellrummen, säger Karin Abrahamsson, marknadschef.

I augusti förra året tilldelades Varbergs Kusthotell utmärkelsen årets spa. Ett konsumentpris som delas ut av journalister och spabesökare. Motiveringen löd: "Kurorten förvandlad till elegant kusthotell, utan att tappa thalassokonceptet. En gång unik, alltid unik. Ett spa i tiden."

– Vi är stolta över att ha fått det. Vi har fått det tidigare och hoppades att vi skulle få det igen. Men även om det är kul att få sådana utmärkelser så är gästernas upplevelse det som är allra viktigast för oss, säger Terese Asplund.

Spa- och konferensbesök är inte helt och hållet konjunkturkänsliga. När det är som tuffast måste ledningsgrupper träffas och lägga upp strategier för framtiden. Det görs kanske på Varbergs Kusthotell. Dessutom har Terese Asplund en känsla av att en orolig omvärld kan få svenskar att hellre semestra på hemmaplan. Då kan ett besök på spa vara ett alternativ.

En förändring som de har genomfört på senare tid är att se till att behandlingarna inte blir fullbokade långt i förväg.

– Det ska gå att komma hit och känna efter vilken behandling jag behöver just i dag och kunna boka den.

Något som är väldigt populärt är bastusittningarna i kusthotellets eget "kallbadhus". Där har de bastusittningar med terapeut som genomför en liten ceremoni. Den avslutas med ett dopp i havet oavsett årstid.

– Många som kommer hit och säger att de aldrig kommer att bada gör det ändå och är överlyckliga efteråt, säger Karin Abrahamsson.