Kungen invigde bruket på Värö

Södra satsade stort på nyinvigningen av bruket på Värö. På plats fanns 350 gäster, däribland kungen som hade ett specialuppdrag. – Det är en stor ära att få plantera detta träd, sa kungen.

ANNONS
|

Invigningsceremonin bjöd på film, dans och trädplantering – något kungen fått i uppdrag att göra tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt Södras ledning. Träden kommer att vara ett minne av invigningen, och kommer att placeras i en minneslund vid bruket på Värö.

– Det är en stor ära att få plantera detta träd, som jag hoppas ska växa sig stort och göra sin plikt här på Värö, sa kungen och förklarade sedan Värös nya massabruk invigt.

Redan vid halv tio på fredagsförmiddagen var det stort pådrag vid det tillfälligt uppsatta tältet på torget i Varberg, där gäster kunde registrera sig för att sedan gemensamt gå till stationen.

ANNONS

Bilister och andra i stadstrafiken fick snällt vänta medan kunder, leverantörer och Södras ledning korsade Västra Vallgatan för att så småningom kliva på ångloket mot Värö.

Fyra miljarder kronor har investerats i utbyggnaden av Södra Cell på Värö.

– I dag skriver vi historia tillsammans, konstaterar Södra skogsägarnas ordförande Lena Ek.

– Att vi har kungen och näringsministern här i dag är ett kvitto på att investeringarna vi har gjort är viktiga för landet Sverige, säger hon.

Investeringarna i bruket påVäro har varit absolut nödvändiga, menar Södras vd och koncernchef Lars Idermark.

– Att vi investerar i det befintliga är bland det bästa man kan göra. Man känner anläggningen och människorna, säger han och fortsätter:

– Våra kunder vill att vi satsar och investerar, säger Lars Idermark.

Utbyggnaden av Värö bruk kommer att bidra till att fabriken blir världens största barrmassabruk, vilket i sin tur sätter Värö och Sverige på kartan. Bilder och filmer från arbetets gång visades på fredagen för gästerna som bjudits in till invigningen.

Med ved som råvara produceras bland annat grön el, fjärrvärme och biobränsle på Södra Cell. Utbyggnaden innebär en ökning av produktionskapaciteten från 425 000 ton till 700 000 ton massa per år.

ANNONS

Södra skogsägarföreningen är med sina 50 000 medlemmar den största i sitt slag i Sverige. På Värö bruk arbetar uppemot 350 personer i olika yrkeskategorier, bland annat processtekniker, elektriker, ingenjörer och underhållsmekaniker.

ANNONS