Kulknappen kan prövas igen

Forskare vill öppna Karl XII:s kista för att försöka fastställa hur han dog. Bland annat hoppas forskarna att kunna ta fram en dna-profil som kan jämföras med kulknappen på Länsmuseet Varberg.

ANNONS
|

Den tidigare analys som gjordes 2002 visade att det fanns dna från två personer på kulknappen. Dessa prover jämfördes med dna från Karl XII handskar och från hans fosterhinna som finns på Livrustkammaren i Stockholm.

Ett av dna-proven från kulknappen stämde överens med dna från hanskar och fosterhinna, men eftersom en procent av befolkningen har den varianten av dna, går det inte att slå fast att kulknappen är det dödande föremålet.

Den typ av dna som användes var mitokondrie-dna, som ärvs på mödernet och som har betydligt färre variationer än det kärn-dna som forskarna vill få fram med den nya undersökningen av Karl XII:s kvarlevor. Chansen att två personer, som inte är släkt, ska ha samma profil av kärn-dna är mindre än en på miljonen.

ANNONS

– Det har ett betydligt högre bevisvärde, säger Marie Allen, docent och forskare vid institutionen för genetik och patologi.

Forskarna har fått tillstånd av Riksmarskalkämbetet att göra en ny undersökning av Karl XII. Tre gånger tidigare har hans kista öppnats, det senaste tillfället var 1917.

För att få tillgång till krigarkungens kvarlevor krävs det även tillstånd från Riksantikvarieämbetet. Det kräver i sin tur att forskarna noggrant beskriver hur undersökningen ska gå till, samt visa att projektet är finansierat.

Om projektet blir verklighet är en rimlig tidsplan att undersökningen görs om ett år. Förutom dna-jakt kommer man också leta fragment efter metall och det kan knäcka teorin om kulknappen.

– Om vi till exempel hittar bly runt in- och utgångshålet, då vet vi att det inte var en mässingsknapp, säger Stefan Jonsson, professor i materialvetenskap vid Kungliga tekniska högskolan.

Kulknappen är ett viktigt föremål för Länsmuseet Varberg, men förste antikvarie Christina Andersson-Wiking är inte orolig över vad som händer om en kommande undersökning skulle visa att kulknappen inte är det föremål som dödade Karl XII.

– Vår presentation av kulknappen bygger på kopplingen till sägnen. Oavsett vad undersökningen visar kommer kulknappen ha ett värde. Den är ett föremål som berättar en historia, det vill säga att kungen skulle ha övernaturliga krafter.

ANNONS

Enligt sägnen bet inte vanlig ammunition på Karl XII så därför användes en mässingsknapp från hans uniform för att döda honom.

Christina Andersson-Wiking betonar att Länsmuseet välkomnar en ny undersökning.

ANNONS